Brexit en banken duwen Europese beurzen in het rood

Europa sluit de beursweek af in mineur. Alle indexen gaan in het rood. Banken verliezen terrein nu de Europese Centrale Bank (ECB) een dividendplafond overweegt.

Het spook van de harde brexit gloort al even aan de horizon en de gesprekken van de voorbije dagen hebben de hoop op een ommekeer niet veel groter gemaakt. Nu de Europese Commissie officieel haar noodplan bij een harde brexit heeft ontvouwd, lijkt het helemaal die richting uit te gaan.

En dat is ook slecht nieuws voor Europa, want die verliest daarmee een belangrijke handelspartner. De EuroStoxx50, een beetje de graadmeter van alle Europese beurzen, sluit 0,9 procent lager.

Dividendplafond

Komt daarbij dat de ECB overweegt om een plafond te zetten op bankdividenden. Ze zouden maar maximaal 20 procent van hun winst mogen uitkeren aan aandeelhouders. Dat stuurt de banken in het rood. ING draagt in de Bel20 de rode lantaarn met een verlies van 2,1 procent, KBC gaat 0,7 procent onderuit.

De biotechgroep Argenx wint dan weer 4,4 procent en komt daarmee aan kop van het Belgische klassement. Eerste achtervolger is Telenet, dat 1,3 procent wint.

Vaccins

In Parijs is Sanofi de grote verliezer. Het aandeel verliest 3,8 procent nadat het bedrijf moest aankondigen dat zijn vaccin vertraging oploopt. Het blijkt nog niet genoeg te werken op ouderen en dus is meer onderzoek nodig.

AstraZeneca wint in Londen dan weer 0,7 procent. Het farmabedrijf laat vrijdag weten dat het zijn vaccin combineert met het vaccin waar Rusland aan bezig is.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20