Coronavaccin Sanofi en GSK pas voor eind 2021: werkt niet goed bij ouderen

De ontwikkeling van het coronavaccin van Sanofi en GSK loopt vertraging op. Uit de testresultaten blijkt dat het vaccin niet het gewenste effect heeft op ouderen.

Sanofi en GSK laten in een persbericht weten dat hun coronavaccin waarschijnlijk tegen het einde van 2021 beschikbaar zal zijn. De oorspronkelijke doelstelling was midden 2021. De farmaceuten zien zich genoodzaakt om een stap terug te zetten omdat het vaccin enkel bij jongeren tussen 18 en 49 jaar een goede immuunrespons opwekte. Bij ouderen was die respons veel te laag.

Vaccin verder aanpassen

‘De resultaten zijn niet zoals verhoopt. Toch zijn we ervan overtuigd dat we robuuste immuunrespons kunnen opwekken’, laat Roger Connor, voorzitter van GSK Vaccines weten.

Daarom wil de ontwikkelaars het vaccin nu verder aanpassen. Het aangepaste vaccin is al getest op apen. De farmaceuten hopen dat ze in februari een nieuwe fase 2-studie kunnen starten om vervolgens in het derde kwartaal te kunnen overgaan tot een fase 3-studie. Dat is in principe de laatste fase voor een vaccin wordt goedgekeurd.

300 miljoen dosissen voor Europa

Europa heeft zo’n 300 miljoen dosissen besteld van het vaccin. Ons land heeft momenteel nog geen vaccins besteld bij Sanofi en GSK. Wij hebben een overeenkomst lopen met AstraZeneca, Johnson & Johnson, Pfizer – BioNtech, Curevac en Moderna.

De Belgische vaccinatieplannen komen dus niet in gevaar door deze vertraging en kunnen zoals gepland begin volgend jaar van start gaan. In ons land wordt het Pfizer-vaccin gebruikt bij de eerste vaccinaties.

Meer