Braziliaans president Jair Bolsonaro legt link tussen coronavaccins en aidsvirus

Braziliaans president Jair Bolsonaro werd door sociale mediabedrijven voor de zoveelste keer op de vingers getikt wegens het verspreiden van valse informatie over COVID-19. Bolsonaro zei in een video dat mensen in het VK na vaccinatie sneller het aidsvirus opliepen. Facebook heeft de bewuste video verwijderd, YouTube besliste om het kanaal van de Braziliaanse president te schorsen.

Link tussen vaccin en aids

De Braziliaanse president Jair Bolsonaro bevindt zich opnieuw in conflict met sociale media. Donderdag deelde Bolsonaro een live video met zijn volgers. Daarin beweerde hij dat mensen in het VK die volledig gevaccineerd zijn sneller het aidsvirus zouden ontwikkelen dan verwacht. Aangezien hier absoluut geen wetenschappelijk bewijs voor is, besloten Facebook en YouTube de bewuste video van hun kanalen te verwijderen.

“Onze richtlijnen laten geen beweringen toe die stellen dat vaccinatie tegen COVID-19 ernstige schade of overlijden kan veroorzaken”, aldus een woordvoerder van Facebook. YouTube heeft het kanaal van Bolsonaro voor zeven dagen geschorst en de video offline gehaald. Hierdoor kan de Braziliaanse president een week geen video’s delen op zijn kanaal, al blijven de oude video’s wel nog online.

Er is geen enkel wetenschappelijk bewijs dat het coronavaccin onveilig zou zijn voor hiv- of aidspatiënten, laat staan dat het aids zou veroorzaken. Dat is te lezen op de website van UNAIDS, het coördinerend orgaan van de VN in de strijd tegen hiv en aids wereldwijd.

Ivermectine en hydroxychloroquinie

Het is niet de eerste keer dat Bolsonaro te keer gaat tegen de coronavaccins. De Braziliaan is een fervente tegenstander van vaccinatie en deelt daarover de wildste theorieën. Hierdoor krijgt hij regelmatig te maken met schorsingen of verwijderde content op zijn sociale media. Laatst verwijderde YouTube een andere video van hem omdat hij er het gebruik van ivermectin en hydroxychloroquine in promoot.

Ivermectine is een ontwormingsmiddel voor paarden, hydroxychloroquine is een ontstekingsremmer die onder andere wordt ingezet tegen malaria. Beide geneesmiddelen zijn populair bij antivaxers omdat ze volgens hen zouden beschermen tegen het coronavaccin zonder dat vaccinatie nodig is.

Naar de werking van hydroxychloroquine als antiviraal middel tegen het coronavirus is reeds onderzoek gevoerd. De WHO besliste na enkele testen dat het er geen bewijs is voor de werking tegen het coronavirus en raadt het gebruik ervan ter bestrijding tegen corona dan ook af. Ook voor het gebruik van ivermectine heeft het Europees geneesmiddelenagentschap geen bewijs gevonden.

Aanpak van crisis eist zijn tol

Door zijn nonchalante en minimaliserende aanpak van de pandemie heeft Bolsonaro van Brazilië een gigantische broeihaard van het coronavirus gemaakt. Op het hoogtepunt van de crisis, in april, vielen er gemiddeld 3.124 doden per week. In totaal bezweken meer dan 605.000 Brazilianen aan het virus, volgens Our World in Data. Enkele weken geleden eisten verschillende partijen in de Braziliaanse senaat dat Bolsonaro veroordeeld zou worden voor de dood van de duizenden doden.

In 2022 zijn er presidentsverkiezingen in Brazilië. Dan neemt hij het naar alle waarschijnlijkheid op tegen de linkse voormalige president Luiz Inacio Lula da Silva, kortweg Lula. Bolsonaro zal hard moeten strijden voor de herverkiezing, zijn populariteit is tanende en Lula staat voor op de polls.

Even bestond er ongerustheid dat Bolsonaro – de Trump van het Amazonewoud genoemd – een staatsgreep zou willen plegen en zijn achterban op zou roepen het Congres te bestormen zoals Trump-aanhangers op 6 januari het Capitool bestormden in de VS.

(lb)

Meer