Zullen we een herhaling van de bestorming van het Amerikaanse Capitool zien in Brazilië?

De Braziliaanse hoofdstad Brasilia maakt zich op voor een woelige Onafhankelijkheidsdag. Duizenden supporters van president Jair Bolsonaro zullen dinsdag naar de stad afzakken om te protesteren. Critici beweren echter dat Bolsonaro een militaire coup wil plegen naar het voorbeeld van de bestorming van het Amerikaanse Capitool op 6 januari.

Supporters van president Bolsonaro maken zich op om dinsdag te komen protesteren tegen het beleid van het Braziliaanse Hooggerechtshof en Congres. Onder hen bevinden zich extreemrechtse blanke racistische groepen, leden van de militaire politie en lokale politici van Bolsonaro’s partij Partido Social Liberal (PSL).

Dat scenario doet alarmbellen rinkelen bij verschillende linkse politici in het land. Een verzameling van 150 voormalige presidenten en politieke leiders van het land ondertekenden een open brief waarin ze waarschuwen dat Bolsonaro wel eens een militaire coup zou kunnen voorbereiden.

Het zou een imitatie zijn van de bestorming van het Capitool in Washington, wat in retrospect vaak beschouwd wordt als een gefaalde coup door voormalig Amerikaans president Donald Trump.

De grote Braziliaanse samenzwering

Volgens Bolsonaro zijn de geplande protesten een “noodzakelijke tegencoup” tegen recente beslissingen van het Braziliaanse Hooggerechtshof en Congres. Bolsonaro beschrijft de Braziliaanse grondwet nu ook openlijk als de “communistische grondwet” die zijn macht heeft weggenomen. De wetgevende arm van het land en de linkse politici zouden samenzweren om zijn ondergang te bewerkstelligen. Het komt voor velen bijzonder Trumpiaans over.

Het Hooggerechtshof van Brazilië startte onlangs een onderzoek naar verschillende politieke bondgenoten van Bolsonaro. Zij zouden de democratie van het land ondergraven hebben door online desinformatie te verspreiden. Het onderzoek is een grove overtreding van het recht op vrije meningsuiting, meent Bolsonaro dan weer.

“Bolso” ligt ook overhoop met het Braziliaanse Congres. Zij dwarsboomden een poging van de president om stemmen via papier te introduceren als een back-up voor elektronisch stemmen, wat volgens Bolsonaro gevoelig voor kiezersfraude is. Volgens het Congres is elektronisch stemmen echter volledig transparant en veilig.

Verkiezingsstrijd met Lula breekt aan

Bolsonaro heeft volgens critici nog een goede reden om onrust te stoken in het land. Volgens peilingen zou de president wel eens het onderspit kunnen delven tegen voormalig president Luiz Inácio Lula da Silva tijdens een verkiezing. Geen van beiden hebben tot nu toe bevestigd dat ze effectief zullen deelnemen aan de verkiezingen van 2022.

“Lula” bekritiseerde Bolsonaro op sociale media voor het uitlokken van spanningen op de nationale Onafhankelijkheidsdag van Brazilië. De president zou op die dag juist hoop op een economisch herstel en solidariteit met de slachtoffers van Covid-19 in het land moeten uitdrukken. Meer dan 580.000 Brazilianen bezweken al aan complicaties van het coronavirus. “In plaats daarvan roept hij op tot confrontatie en acties tegen de democratie”, zei Lula.

5.000 politieagenten en militairen zullen dinsdag de orde in Brasilia bewaken. Bolsonaro zal daar dinsdagochtend een verschijning maken voor het Congres. Later op de dag zal hij deelnemen aan een mars in São Paulo. Die optocht zal volgens Bolsonaro de grootste politieke bijeenkomst in de geschiedenis van Brazilië worden.

(am)

Lees ook: Braziliaans Hooggerechtshof maakt de weg vrij voor Bolsonaro-uitdager Lula

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20