Braziliaans Hooggerechtshof maakt de weg vrij voor Bolsonaro-uitdager Lula

Een meerderheid binnen het Braziliaanse Hooggerechtshof vernietigde donderdag alle veroordelingen van de ex-president Luiz Inácio ‘Lula’ Da Silva. Niets houdt Lula nu nog tegen om het in de verkiezingen van 2022 tegen Bolsonaro op te nemen.

Daarmee bevestigt het Hooggerechtshof zijn koers in maart, toen het de veroordelingen over de voormalige Braziliaanse president al opschortte. De 75-jarige Lula, die van 2003 tot 2011 twee termijnen diende als president, kan zich nu terug officieel herverkiesbaar stellen.

Aanhangers en fans van Lula hoopten al in 2018 dat de politieke veteraan de handschoen tegen Bolsonaro zou opnemen. Maar toen zwaaide de openbare aanklager met een reeks corruptiezaken. Vooral de ‘Car Wash’-zaak stuurde schokgolven door het politieke landschap van Brazilië. Lula’s partij ‘Partido dos Trabalhadores’ (PT) zou dertien jaar lang geld op verschillende manieren hebben witgewassen. ‘Operation Car Wash’ geldt als het grootste corruptieonderzoek in de geschiedenis van het Latijns-Amerikaanse land.

Rechter die Lula veroordeelde werd minister van Justitie

Na een hele reeks rechtszaken en veroordelingen, die uiteindelijk een straftijd van meer dan twaalf jaar accumuleerden, kon de man in 2019 vrijkomen na exact 580 dagen in de cel te hebben doorgebracht.

Het Hooggerechtshof oordeelde donderdag dat de opsluiting van Lula toen illegaal was. Daarbovenop zou de rechter die Lula veroordeelde in Curitiba, Sergio Moro, ook partijdig gehandeld hebben, vindt het Hooggerechtshof. Moro kreeg niet lang na de rechtszaak tegen Lula overigens een postje binnen de regering-Bolsonaro als minister van Justitie.

Lula vs. Bolsonaro 2022

Volgens de vroegste opiniepeilingen in Brazilië zal Bolsonaro het hard te verduren krijgen door Lula. Bolsonaro wordt door de Brazilianen afgerekend voor zijn non-aanpak van de Covid-19-crisis. ‘Bolso’ is naar verluidt trouwens nog altijd in privékringen een hevige ontkenner van Covid-19. Ondertussen sterven er dagelijks bijna 4.000 Brazilianen aan de gevolgen van het virus.

Lula zal zich mogelijk nog moeten komen verantwoorden voor enkele andere corruptiezaken die de openbare aanklager nog kan bovenhalen. Maar momenteel lijkt het erop dat de Braziliaan zich ongestoord zal kunnen voorbereiden op een lange en moeizame campagne om Brazilië te bevrijden uit de kluwen van het hyperpopulisme van Bolsonaro.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20