BioNTech gaat mRNA-vaccin tegen malaria ontwikkelen

Het Duitse farmabedrijf BioNTech kondigde maandag aan dat het van plan is een mRNA-vaccin tegen malaria te ontwikkelen. Die levensbedreigende ziekte kost jaarlijks nog aan honderdduizenden mensen het leven.

Waarom is dit belangrijk?

BioNTech heeft het afgelopen jaar veel faam verworven als medeontwikkelaar van een coronavaccin. Het bedrijf heeft daarbij de handen in elkaar geslagen met Pfizer. Nu wil BioNTech de mRNA-techniek die gebruikt werd bij het coronavaccin toepassen bij de ontwikkeling van een malariavaccin. Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) hebben in 2019 zo'n 409.000 mensen het leven gelaten ten gevolge van malaria.

BioNTech meldde bij de bekendmaking dat de WHO, de Europese Commissie en andere organisaties betrokken zijn geweest bij de vroege planningsfase van het nieuwe vaccin. “Ze hebben hun steun aangeboden bij het identificeren en opzetten van de noodzakelijke infrastructuur”, klonk het maandag. Bedoeling is om tegen het einde van 2022 te starten met klinische proeven om de injectie te testen.

“Een duurzame oplossing ontwikkelen”

“De aanpak van de pandemie heeft aangetoond dat wetenschap en innovatie het leven van mensen kunnen veranderen wanneer alle belangrijke belanghebbenden samenwerken aan een gemeenschappelijk doel. Wij zijn vastbesloten om onze innovaties naar de mensen te brengen die ze het hardst nodig hebben”, zei Ugur Sahin, de CEO van BioNTech in een persbericht.

“Samen met onze partners zullen wij alles in het werk stellen om een veilig en doeltreffend malariavaccin op basis van mRNA te ontwikkelen dat de ziekte zal voorkomen, het sterftecijfer zal terugdringen en een duurzame oplossing zal bieden voor het Afrikaanse continent en andere regio’s die door deze ziekte worden getroffen”, vervolgde hij.

De meeste dodelijke slachtoffers vallen in Afrika. Voorts zijn kinderen onder vijf jaar de kwetsbaarste groep die getroffen wordt door de ziekte.

Hoe werkt een mRNA-vaccin?

De mRNA-technologie die gebruikt zal worden voor de ontwikkeling van het vaccin bestaat al een tijdje. BioNTech heeft samen met Pfizer die techniek gebruikt om een coronavaccin te ontwikkelen. Het was ook de eerste keer dat zo’n mRNA-vaccin werd goedgekeurd om te gebruiken bij mensen.

Een mRNA-vaccin brengt hele kleine vetbolletjes in het lichaam met een stukje genetische code (mRNA) van het virus waartegen het vaccin bescherming biedt. Eenmaal geïnjecteerd, gaat ons lichaam een onschadelijk stukje van het virus produceren. Op die manier wordt een immuunrespons opgewekt en maakt ons lichaam antistoffen aan die het virus herkennen bij een besmetting. Het mRNA-vaccin zou overigens gemakkelijker te produceren zijn dan traditionele vaccins, die doorgaans een dood of verzwakt virus gebruiken om een immuunreactie op te wekken.

(evb)

Lees ook:

Meer