‘Biden zal zwarte lijst Chinese bedrijven aanpassen’

De Amerikaanse president Joe Biden zal naar verluidt deze week de zwarte lijst aanpassen van Chinese bedrijven waar Amerikaanse ondernemingen niet in mogen investeren. Persbureau Bloomberg meldt op basis van ingewijden dat hij zich meer wil richten op bedrijven die actief zijn met defensie- of bewakingstechnologie.

De oorspronkelijke ban van Trump was gericht op ondernemingen die eigendom zijn van of banden hebben met het Chinese leger. Maar het was niet altijd duidelijk in hoeverre die ban ook gold voor bijvoorbeeld dochterondernemingen.

Biden zou nu van de oude criteria willen afstappen en zich meer willen richten op bedrijven die actief zijn met defensie- of bewakingstechnologie.  Volgens Bloomberg betekent dit niet dat Biden afstapt van de harde opstelling ten opzichte van China van zijn voorganger Donald Trump.

Gewijzigde voorwaarden

Door de voorwaarden voor de lijst te wijzigen, zou Biden juist meer druk willen zetten op bepaalde telecombedrijven en ondernemingen uit de luchtvaart en technologiesector. De Verenigde Staten verwijten Chinese bedrijven al langer dat ze gevoelige informatie doorspelen aan de eigen overheid. De Chinese Communistische Partij zei eerder dat ze zich niet bezighoudt met industriële spionage.

Dat er een aanpassing van het beleid aan zit te komen, was al bekend. De regering-Biden onderzoekt de laatste tijd een aantal aspecten van het beleid voor China, waaronder de investeringsban.  Op de zwarte lijst staan tientallen Chinese bedrijven, waaronder technologieconcern Huawei en de grootste chipfabrikant van China SMIC.

Smartphonemaker Xiaomi spande eerder een rechtszaak aan, waarop de Amerikaanse overheid besloot het bedrijf er weer van af te halen. Het Witte Huis en het Amerikaanse ministerie van Financiën hebben nog niet op het bericht gereageerd.

Bron: Belga

Meer