Chinese techgigant Xiaomi laadt smartphone volledig op in 8 minuten

Uw smartphone opladen in 8 minuten: het klinkt als muziek in de oren. Nu is het Chinese telecombedrijf Xiaomi er met zijn nieuwe snellaadtechnologie in geslaagd.

Xiaomi pakt uit met zijn nieuwe ‘Hypercharge’-technologie dat smartphones met een batterijcapaciteit van 4.000 mAh kan opladen in 8 minuten via een kabel, aan 200 watt. Draadloos opladen kan in een kwartier, aan 120 watt. Slechts drie minuten aan de oplaadkabel is al voldoende om uw smartphonebaterij op te laden tot 50 procent. 

In een korte time-lapse video op Twitter demonstreert de smartphonebouwer zijn nieuwe oplaadsystemen, met een klok aan de ene kant van de smartphone en een vermogensmeter aan de andere kant. Die laatste toont hoeveel watt er in realtime naar de smartphone gaat. De cijfers zijn indrukwekkend: in 44 seconden is de aangepaste Xiaomi Mi 11 Pro voor 10 procent opgeladen via de kabel. 

Ook de draadloze oplaadtijden in het filmpje doen de monden openvallen. Zo is de smartphone voor 10 procent opgeladen in minder dan een minuut en voor 50 procent in 7 minuten. Xiaomi vestigt daarmee twee nieuwe wereldrecords voor bedraad en draadloos opladen.

Toch hoort ook een kleine kanttekening bij de razendsnelle oplaadtijden. Het gaat hier om een test in een laboratorium, niet om een commerciële belofte. Verschillende experts stellen namelijk dat snelladen lithiumbatterijen kan beschadigen waardoor het toestel aan capaciteit verliest en de levensduur van de batterij verkort wordt. 

Bovendien is Xiaomi lang niet de enige smartphonefabrikant die afkomt met snellere oplaadtijden. Een andere leider op dit gebied is Oppo, die vorig jaar nog een batterij van 4.000 mAh in 20 minuten oplaadde, aan 125 watt. De Chinese fabrikant van smartphones ontwikkelde ook de technologie achter het ‘Dash Charge’-systeem dat onder meer in de smartphones van OnePlus wordt gebruikt.

(lb)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20