Biden accepteert nominatie en belooft ‘het einde van een donker hoofdstuk’

Joe Biden, de 77-jarige voormalige vice-president van Barack Obama, is officieel de Democratische kandidaat voor de Amerikaanse presidentsverkiezingen.

‘Het is een grote eer voor mij om deze nominatie te krijgen en ik wil ze dan ook nederig accepteren’. Met die woorden is Joe Biden, een man die al aan zijn derde worp naar het presidentschap bezig is, nu ook officieel kandidaat voor het Witte Huis.

Coronacrisis

‘We kunnen en zullen een einde maken aan dit donkere hoofdstuk in de Verenigde Staten’, zei Biden. ‘Ik zal voor jullie een medestander van het licht zijn, niet van de duisternis.’ Daarmee verwees Biden naar de termijn van de Amerikaanse president Donald Trump, die veel kritiek vangt voor zijn aanpak van de coronacrisis.

Die laatste vermeldde Biden overigens enkel indirect. ‘De huidige president’, of ‘de man in het Witte Huis’, maar Trumps naam kwam niet over de lippen van de voormalige vice-president. Hij waarschuwde wat er zou gebeuren als Trump nog vier jaar aanblijft. ‘Het aantal besmettingen en doden zal hoog blijven. Meer zaken zullen hun deuren moeten sluiten, en deze keer voorgoed.’

Jongeren

Daarnaast had Biden het vooral over de jongeren en de thema’s die zij belangrijk vinden. Biden scoort niet overal even goed bij die leeftijdsgroep, dus benadrukte hij dat die hem toch na aan het hart ligt. ‘Economische ongelijkheid, rassenongelijkheid en klimaatonrechtvaardigheid. Ik hoor jullie.’

‘Dit is ons moment om van hoop geschiedenis te maken, dit is ons moment, dit is onze missie’, klonk het nog. Biden hield overigens een opvallend korte speech: 25 minuten, dat is de kortste sinds 1984.

Na vier dagen aan online speeches zit de Democratische conventie er daarmee zowat op. Verschillende voormalige ’tegenstanders’ van Biden, zoals Elizabeth Warren, kwamen aan bod. Ook de kinderen van de senator kwamen aan het woord. Vooral Hunter Biden, een lobbyist, is een occasioneel doorn in het oog van de huidige president. Daarnaast hadden ook Michelle en Barack Obama, Bernie Sanders en zelfs Billie Eilish een goed woordje over voor Biden.

De Amerikaanse president Donald Trump, die blijkbaar ook zat te kijken, hield het opvallend droog. ‘Gedurende de voorbije 47 jaar heeft Joe geen van de dingen gedaan waar hij nu over spreekt. Hij zal niet veranderen, het zijn maar woorden’, klinkt het op Twitter.

https://twitter.com/realDonaldTrump/status/1296645682875506688

Volgende week begint de Republikeinse conventie, dan krijgt Donald Trump de nominatie voor de presidentsverkiezingen. Die gaan door op 3 november.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20