Michelle Obama: ‘Trump is de verkeerde president voor dit land’

De Democratische Conventie in de Verenigde Staten is van start gegaan: op donderdag krijgt Joe Biden er de officiële Democratische presidentsnominatie. Een van de belangrijkste sprekers was Michelle Obama, die het presidentschap van Trump fileerde.

Het is een vreemde DNC, de Democratic National Convention. Normaal gezien is het een meerdaags live-evenement waarbij de Democratische presidentskandidaat op het einde wordt aangesteld. Niets van dat alles dit jaar, geen politieke borrels en een nest aan perspasjes, maar livestreams.

Op de eerste mocht Michelle Obama aantreden, meteen de grote kanonnen dus. De voormalige first lady maakte in 19 minuten vooral gehakt van de huidige president Donald Trump, het ging slechts zijdelings over Biden. De boodschap is duidelijk: er is een vijand en dat is Trump. Tijd voor onderlinge strijd, zoals vorige keer tussen Clinton en Sanders, is er niet.

‘Het is wat het is’

Obama speechte 19 minuten lang. ‘Donald Trump is de verkeerde president voor ons land’, zei Obama in een toespraak die duidelijk enkele weken geleden was opgenomen. ‘Hij heeft meer dan genoeg tijd gehad om te bewijzen dat hij de job aankan, maar het groeit hem duidelijk boven het hoofd. Hij kan dit moment niet aan. Hij kan niet zijn wie we momenteel nodig hebben. Het is wat het is.”

‘Dus als u een ding meeneemt van mijn speech meeneemt vandaag, laat het dan dit zijn: Als je denkt dat de dingen niet nog erger kunnen worden, geloof mij, dat kan wel. En dat zullen ze als we ze met deze verkiezingen niet veranderen. Als we enige hoop hebben om paal en perk aan deze chaos te stellen, dan moeten we voor Joe Biden stemmen alsof onze levens ervan afhangen.’

Ook senator Bernie Sanders, zowel tijdens de vorige verkiezingen als tijdens deze ook een potentiële presidentskandidaat, sprak op maandag. De conventie duurt vier dagen.

Harris en Obama bis

Oorspronkelijk moest de DNC op 13 juli van start gaan, maar door het coronavirus werd die datum verlaat. De conventie gaat nu wel nog door, maar in een soort mini-editie, in Milwaukee, de grootste stad van Wisconsin.

De grote speeches, zoals die van Bidens compagnon Kamala Harris en de voormalige president Barack Obama, zullen live doorgaan vanop verschillende locaties in de Verenigde Staten.

Elke dag krijgt een verschillend thema. Op maandag luidde de slogan ‘We the People’. In een persbericht zeggen de Democraten dat ze daarmee het idee de wereld willen insturen dat Amerikanen ‘alles aankunnen’.

Op donderdag houdt Biden zijn speech, de nominatie heeft hij de facto al op zak.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20