Beurzen verliezen belangrijke motor: aandeleninkopen

Bedrijven kopen fors minder eigen aandelen terug dan een jaar geleden, zo stelt beurshuis Goldman Sachs vast. Dat kan grote gevolgen hebben voor het algemene beurssentiment.

Veel grote beursgenoteerde ondernemingen maakten er de voorbije jaren een gewoonte van om met hun cash eigen aandelen te kopen op de beurs.

Zo’n inkoopprogramma creëert schaarste in het aandeel en heeft twee gunstige effecten voor de kleine belegger. Het lagere aanbod stuwt de beurskoers omhoog. Daarnaast moet de eventuele winst over minder aandelen verdeeld worden, wat meer ruimte schept voor een gul dividend.

De aandeleninkopen zijn een van de redenen waarom de Amerikaanse beurzen de voorbije jaren een hausse kenden.

Maar aan de zorgeloze rit naar boven lijkt een eind te komen. Volgens Goldman Sachs zijn bij de bedrijven in de S&P-index de ‘buybacks’ met 18 procent ingezakt in het tweede kwartaal, tot 161 miljard dollar.

De Wall Street-bank verwacht dat de daling zich ook in de komende kwartalen zal doorzetten. De aandeleninkopen zullen over heel 2019 uitkomen op 710 miljard dollar, voorspelt Goldman. Dat is 15 procent lager liggen dan een jaar eerder. In 2020 zou dat verder met 5 procent zakken.

Presidentsverkiezingen

De nieuwe trend heeft volgens de analisten te maken met de handelsoorlogen en de onzekerheid rond de wereldeconomie. Bedrijven zouden uit voorzichtheid minder cash willen spenderen aan de inkopen.

Hoe groter de onzekerheid, hoe lager de aandeleninkopen. De voorzichtige houding ebt mogelijk pas weg na de Amerikaanse presidentsverkiezingen in november 2020.

Meer