Amerikaanse beurswaakhond stelt beslissing over ETF voor de spothandel in Bitcoin opnieuw uit

De indextracker van NYDIG is al de vierde voorgestelde Bitcoinspot-ETF die wacht op een beslissing van regelgevers.

De U.S. Securities and Exchange Commission (SEC), de meest prominente financiële regelgever in de Verenigde Staten, heeft nogmaals uitsluitsel over de toekomst van ETF’s (indextrackers) voor de spotmarkt van Bitcoin uitgesteld. Ditmaal ging het om een blauwdruk van vermogensbeheerder NYDIG.

De Amerikaanse regelgever zou normaal zijn oordeel vellen in januari, maar de beslissing werd opnieuw uitgesteld naar maart. Dat rapporteren persbureau Bloomberg en de gerespecteerde cryptosite Coindesk dinsdag.

Het is al de vierde indextracker voor de spothandel in Bitcoins die wacht op een besluit van de SEC. Ook een conclusie over voorgestelde ETF’s van Bitwise, bekend Bitcoinfonds Grayscale en WisdomTree werd eerder al uitgesteld.

Gelinkt aan de prijs van Bitcoin

NYDIG diende zijn voorstel voor de Bitcoinspot-ETF in op 30 juni 2021. NYDIG is een op digitale activa gerichte dochteronderneming van Stone Ridge Asset Management ter waarde van zo’n 7 miljard dollar. 

Verschillende ETF’s voor de derivatenmarkt van Bitcoin, specifiek de handel in futurescontracten, kregen al toestemming om gelanceerd te worden in de VS. Zo lanceerden ProShares en later Valkyrie een ETF voor futures in de tweede helft van 2021, wat de koers van Bitcoin destijds een gezonde boost gaf.

Een ETF voor de spotmarkt zou er echter een beetje anders uitzien. Dergelijke investeringsvehikels worden namelijk gelinkt aan de waarde van de cryptomunt zelf. Op dit moment is er nog geen spot-ETF voor Bitcoin goedgekeurd in de VS. In Canada en de EU bestaan dergelijke indextrackers wel al.

SEC kan nog roet in het eten gooien

Beleggers en traders onderstrepen vaak dat de goedkeuring van een Amerikaanse spot-ETF een enorme mijlpaal zou zijn voor crypto. De Belgische crypto-expert Gwen Busseniers zei in oktober in een interview met Business AM dat de goedkeuring van zo’n ETF de “kers op de taart” zou zijn voor crypto en de “pannen van het dak zou blazen”.

Experts gokken nu dat een ETF voor de spothandel zou kunnen lanceren in de VS voor het einde van 2022, hoewel verder uitstel van een beslissing door de SEC natuurlijk nog roet in het eten kan gooien.

Op 13 november verwierp de SEC nog de blauwdruk van vermogensbeheerder VanEck voor een Bitcoinspot-ETF.

(as)

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.