Cryptobeleggers gaan uit hun dak door de eerste bitcointracker

Geschreven met input van yieldt.com

De prijs van een bitcoin kende in oktober een mooie groei en daar heeft de lancering van de eerste Amerikaanse bitcoinfuturetracker alles mee te maken. Voor het eerste gaf de Amerikaanse toezichthouder zijn zegen voor een tracker die de koers van de bitcoin volgt.

Een tracker is een beleggingsinstrument dat de waarde van een onderliggend instrument volgt. Dit kan bijvoorbeeld een index zijn die uit verschillende aandelen is samengesteld. Zo bestaat de BEL 20 uit twintig door Euronext gekozen Belgische aandelen. Sinds maart 2021 behoren onder meer AB Inbev, Colruyt, Proximus en Umicore tot de selectie. De aandelen worden daarbij gerangschikt op basis van de marktkapitalisatie en zo wordt de bijdrage van ieder aandeel aan de index bepaald. De samenstelling wordt jaarlijks in maart aangepast. Beleggers zouden de BEL 20 kunnen volgen door elk jaar in maart hun posities aan te passen, maar een tracker maakt het hen veel gemakkelijker en goedkoper.

Dergelijke trackers kunnen echter niet alleen worden gebruikt om een index te volgen, maar ook voor het volgen van een valutakorf, een obligatiekorf, grondstoffen en cryptomunten. Lange tijd was er geen enkele bitcoinfuturetrackerdie de zegen kreeg van de SEC (Securities and Exchange Commission), de Amerikaanse toezichthouder van de verschillende effectenbeurzen. Maar daar is vorige maand verandering in gekomen.

De eerste bitcointracker die de toestemming krijgt van de SEC

Het is ProShares, een bekende Amerikaanse leverancier van op de beurs verhandelbare producten, die met de eer ging lopen. Voor beleggers biedt hun tracker een eenvoudige manier om via de klassieke en de betrouwbare kanalen in bitcoin te investeren. Ze hoeven geen wallet aan te schaffen en ze hoeven hun eieren niet in het mandje te leggen van crypto-exchanges als Bitvavo. Platformen als Bitvavo hebben zeker voordelen, zoals je bijvoorbeeld kan lezen in deze Bitvavo review, maar ze brengen ook allerlei beheerskosten in rekening. Ook bij ProShares is dat overigens het geval. De jaarlijkse beheerskosten bedragen er namelijk 0,95%, waardoor de future al een stuk minder gunstig is dan die op het eerste gezicht lijkt.

Een ander nadeel is dat de future enkel de waarde van bitcoin volgt en dat het dit niet met een uiterste precisie doet. Dit komt omdat ProShares niet zelf rechtstreeks in de digitale munt belegt. Er vindt dus geen zogenaamde fysieke replicatie plaats. Daarnaast belegt men enkel in bitcoin, terwijl ook andere cryptomunten veel te bieden hebben. Bovendien blijft het ook bij een tracker nodig om de koers op de voet te volgen, want de cryptomarkt is dag en nacht geopend en is heel volatiel.

Geen alternatief voor cryptovermogensbeheerders

Het zijn stuk voor stuk redenen waarom Yieldt, een vermogensbeheerder die crypto beheerd beleggen aanbiedt, bitcoinfutures niet meteen als een te duchten concurrent ziet. Bij Yieldt investeren ze namelijk in veel meer dan alleen bitcoin en hanteren ze een risicomijdende strategie die voor vermogensgroei op (middel)lange termijn zorgt. Bij Yieldt vinden ze het vooral interessant dat grote institutionele beleggers in de Verenigde Staten nu kunnen deelnemen aan de cryptomarkt, zonder dat ze zelf bitcoins op de eigen balans moeten houden. Anderen hopen dan weer vooral dat dit de prijzen verder zal doen stijgen. Onder meer Rich Ross, Head of Technical Analysis bij Evercore, gaf al aan dat 100.000 dollar het volgende doel wordt. Cryptobeleggers horen het hem graag zeggen.

Meer