Bitwise ambieert “pure” ETF voor de handel in Bitcoin; laat aanvraag voor Bitcoin futures-ETF vallen

Bitwise Asset Management, een aanbieder van crypto-indexfondsen, heeft besloten om zijn aanvraag voor een Bitcoin futures-ETF op een Amerikaanse beurs te laten vallen. Bitwise houdt er echter de moed in dat een aanvraag voor een “pure” Bitcoin ETF wel kan worden goedgekeurd door de SEC, de Amerikaanse beurswaakhond. De CIO van de onderneming legde op Twitter uit waarom het bedrijf heeft besloten om zich te richten op een “pure” ETF voor de handel in Bitcoin.

Bitwise Asset Management heeft zijn aanvraag voor een op Bitcoin (BTC) futures gebaseerd exchange-traded fund (ETF) ingetrokken nu een aantal gelijkaardige beleggingsproducten in de Verenigde Staten worden gelanceerd.

Hoewel de onderneming haar futures-ETF laat vallen, is zij nog steeds bullish over een spot Bitcoin-ETF, die nauwgezet de Bitcoinkoers volgt. Investeerders hoeven met een ETF niet direct Bitcoin te kopen en geen wallet aan te maken, maar kunnen wel indirect speculeren op de koersbeweging.

Winklevoss-tweeling

Het stiers sentiment werd woensdag op Twitter verwoord door de CIO van Bitwise, Matt Hougan. Hij zei dat de ETF-aanvraag intact blijft; dat het bedrijf zich zal blijven inspannen om een dergelijk product in de Verenigde Staten te lanceren: “Uiteindelijk, wat veel beleggers willen is een spot Bitcoin ETF. Wij denken dat dat mogelijk is. Dus Bitwise zal dat doel blijven nastreven, en we zullen op zoek gaan naar andere manieren om beleggers te helpen toegang te krijgen tot de ongelooflijke mogelijkheden in crypto,” klonk het.

De CIO zei ook dat de eerste aanvraag voor een tracker in de spot-handel van Bitcoins die ooit werd ingediend, kwam van Gemini-oprichters Cameron en Tyler Winklevoss, alias de Winklevoss-tweeling. De aanvraag, die in 2013 werd ingediend, werd in 2017 door de Amerikaanse Securities and Exchange Commission (SEC) afgewezen. “Jarenlang hebben velen hieraan gewerkt, waaronder het team hier,” zei hij.

Contango

Hougan zei verder dat “elke ETF een grote stap is,” verwijzend naar meerdere Bitcoin futures-ETF’s die de goedkeuring van de SEC kregen en in oktober met de handel begonnen. Er is echter een grote reden waarom Bitwise er de voorkeur aan gaf zijn eigen aanvraag in te trekken.

Hougan haalde een analyse van zijn bedrijf aan die suggereert dat de Bitcoin futures ETF contango beleggers zo’n 5 tot 10 procent per jaar zou kosten. Contango duidt op het fenomeen dat zich voordoet wanneer de prijs van het futures-contract hoger is dan de geldende waarde van het onderliggende product (de spotprijs).

De CIO benadrukte dat “niets van dit alles betekent dat futures-gebaseerde ETF’s slecht zijn,” eraan toevoegend dat producten zoals de ProShares Bitcoin Strategy ETF en de Valkyrie Bitcoin Strategy ETF “doordachte versies” zijn.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20