Crypto op de beurs: Bitcoin futures ETF stijgt meer dan 4 procent bij handelsdebuut op NYSE

Aandelen van het eerste Amerikaanse, indirect aan Bitcoin-gekoppelde, exchange-traded fund rezen dinsdag bij hun handelsdebuut op de New York Stock Exchange (NYSE). De ProShares Bitcoin Strategy ETF, ticker “BITO,” klom 4,8 procent en sloot de handelsdag af op 41,94 dollar. Het fonds volgt Bitcoin futures, of contracten die speculeren op de toekomstige prijs van Bitcoin, in plaats van de cryptomunt zelf.

Er werden meer dan 24 miljoen aandelen van de ETF verhandeld tijdens zijn handelsdebuut op dinsdag, volgens Bloomberg-gegevens. Daarmee is het de op één na meest verhandelde fondslancering aller tijden, met een omzet van meer dan 1 miljard dollar, nog volgens Bloomberg.

De lancering versloeg gemakkelijk de populaire Invesco QQQ Trust ETF lancering in maart van 1999, toen 265 miljoen dollar werd verhandeld op de eerste dag. De beste ETF-lancering aller tijden is de BlackRock US Carbon Transition Readiness ETF, die in april van dit jaar werd gelanceerd en een eendagsomzet van meer dan 1 miljard dollar rapporteerde. “Dit (ProShares Bitcoin ETF) maakt een legitieme kans op (een omzet van) 1 miljard dollar en een toppositie”, tweette senior ETF-analist Eric Balchunas op dinsdag.

Bitcoin naar 168.000 dollar?

De instroom in het fonds in het eerste jaar kan meer dan 50 miljard dollar bedragen, volgens een maandag gepubliceerde notitie van Fundstrat, ingekeken door Business Insider. Zo’n sterke vraag naar de ETF zou kunnen helpen om de Bitcoin naar 168.000 dollar te stuwen.

De prijs van Bitcoin sprong dinsdag meer dan 4 procent naar 64.206,51 dollar, volgens cryptodatasite Coin Metrics. Dat betekent dat ’s werelds meest waardevolle cryptomunt ongeveer 1 procent verwijderd is van zijn all-time high op 14 april dit jaar van 64.899 dollar. Ook Bitcoin-futures wonnen ongeveer 4 procent.

Beleggers in de futures ETF moeten echter verwachten dat de prijs en prestaties van de aandelen enigszins afwijken van de prijs van Bitcoin zelf, schrijft CNBC. Dit is niet ideaal voor een schare bullish crypto-beleggers; deze hadden gehoopt op een ETF die fysieke Bitcoin zou volgen die ze zouden kunnen kopen en vasthouden.

Opmerkelijke groei van de ETF-industrie

De lancering benadrukt de opmerkelijke groei van de ETF-industrie, vertelt Will Hershey, CEO van Roundhill Investments, aan CNBC.

“De handelsvolumes zijn uitzonderlijk”, aldus nog Hershey. “BITO heeft meer dan 700 miljoen dollar notional (een term bij derivatenhandel, red.) verhandeld. Daarmee ligt de eerste dag ver voor op retail ETF-favorieten als BUZZ en ARKX in vergelijking met hun respectievelijke introductiedagen eerder dit jaar.”

ProShares is de op zeven na grootste ETF-aanbieder naar activa, volgens ETFDB.com. De jaarlijkse vergoeding van de ProShares ETF is 0,95 procent, aldus MarketWatch. Dus wie 1.000 dollar aan aandelen koopt, betaalt 9,50 dollar per jaar aan vergoedingen. Dat is hoger dan wat de meeste reguliere ETF’s in rekening brengen. Dit is grotendeels te wijten aan het feit dat dit een futures ETF is.

“Nog steeds een zeer speculatieve activaklasse”

De crypto-industrie snakt al jaren naar een Bitcoin-gerelateerde ETF. Rond 2017 begonnen vermogensbeheerders aanvragen in te dienen om spot Bitcoin ETF’s te lanceren, maar hun voorstellen werden afgewezen door beurswaakhond SEC. Deze hield vol dat geen van hen in staat was om het hoofd te bieden aan marktmanipulatie. De stormloop van aanvragen voor op futures gebaseerde ETF’s kwam dit jaar kort nadat voorzitter Gary Gensler het roer van het agentschap overnam.

“Wat je hier hebt, is een product dat al vier jaar onder toezicht staat van de Amerikaanse federale toezichthouder CFTC, en dat wordt verpakt binnen iets dat binnen onze jurisdictie valt, de Investment Company Act van 1940, dus we hebben enige mogelijkheid om het binnen de bescherming van beleggers te brengen”, zei Gensler over de nieuwe ETF op zakenzender CNBC. “Het is nog steeds een zeer speculatieve activaklasse en (kijkers) moeten begrijpen dat daaronder nog steeds datzelfde aspect van volatiliteit en speculatie zit.”

(lp)

Meer