Cryptofonds Grayscale bezit 650.000 Bitcoins en wil een ETF lanceren: nieuwe bull run in de maak?

Het tijdperk van de Amerikaanse Bitcoin-ETF’s is aangebroken. Na de succesvolle lancering van de indextracker van ProShares wil nu ook Bitcoinfonds Grayscale een ETF stichten. De cryptomarkt reageert uitgelaten op de initiatieven.

ETF’s, ofwel exchange-traded funds of indextrackers, zijn passief beheerde beleggingsfondsen die verhandeld worden op de beurs. Meestal volgen zo’n ETF’s nauwgezet een onderliggende beurskoers. Maar Amerikaanse cryptobeleggers willen al jarenlang een ETF die gebaseerd is op de koers van digitale munten.

In Europa en Canada zijn er al even soortgelijke trackers beschikbaar. In de Verenigde Staten werd er echter nog nooit een goedgekeurd door de financiële regelgevers. Tot dinsdag. De Amerikaanse beurswaakhond (SEC) liet toe dat het beursproductbedrijf ProShares een Bitcoin-futures-ETF kon lanceren. Zo’n futures zijn feitelijk termijncontracten, waarin beide partijen een waarde en toekomstig tijdstip van verhandeling vastleggen.

Deze indextrackers zullen de evolutie van de cryptomarkt de komende maanden absoluut domineren. En hoewel futures-ETF’s niet opereren op basis van de koers van Bitcoin, geeft het beleggers wel een optie om indirect te investeren in de cryptomunt. Dat is ook de reden waarom de SEC de ETF’s goedkeurde. Een indextracker die nauwgezet de cryptokoersen volgt zou te volatiel en riskant zijn, houdt de regelgever vol.

De enorme omvang van Grayscale

Grayscale, het kolossale cryptobeleggingsfonds met een onstilbare honger voor Bitcoins, wil onmiddellijk in de voetsporen van ProShares treden. Grayscale is één van de grootste spelers op de cryptomarkt. Het fonds werd opgericht in 2013 en slurpt massaal Bitcoins op. Die gaan momenteel over de digitale toonbank voor een prijs van 62.500 dollar per stuk.

Het fonds kon in totaal al 654.885 Bitcoins oppotten. Dat is maar liefst 46 procent van alle Bitcoins die beursgenoteerde bedrijven bezitten. Dat komt op het moment van schrijven neer op een schatkist van net geen 35 miljard dollar. De koopwoede van Grayscale wordt ondersteund door investeerders zoals topbelegger Cathie Wood, maar ook door financiële reuzen zoals grootbank Morgan Stanley.

“Bull market” in de maak

Persagentschap Bloomberg rapporteert dinsdag dat Grayscale een aanvraag heeft ingediend bij de beurs van New York om een eigen Bitcoin-futures-ETF op te richten. Volgens Bloomberg wil Grayscale de beursnotering van het bedrijf “zo snel mogelijk” omzetten in een ETF. Het bedrijf zou enkele maanden geleden een ETF-expert hebben aangenomen om dat proces te versoepelen.

Het nieuws dat crypto-ETF’s eindelijk oprukken naar Wall Street, gaf de huidige Bitcoinrally alvast hernieuwde kracht. Op het moment van schrijven koerst Bitcoin meer dan een procent hoger dan gisteren. In de laatste week kon ‘s werelds grootste cryptomunt een stijging van 10,9 procent optekenen. De totale marktwaarde van Bitcoin komt op dit moment neer op zo’n 1,1 biljoen dollar.

Volgens beleggingsexpert Preston Pysh breekt er een nieuwe “bull market” aan voor cryptomunten. Dit staaft hij met een grafiek (zie hieronder) waarop te zien is hoe cryptobeleggers de koers van Bitcoin stevig laten stijgen wanneer ze hun munten langer bijhouden. Wanneer investeerders de Bitcoin op korte termijn dumpen, wat een aanbodschok van de schaarse digitale munt veroorzaakt, zakt de prijs. Beleggers zouden op het punt staan om hun Bitcoins bij te houden en daardoor flink in waarde te laten stijgen.

(kg)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20