“Bought the dip”: Morgan Stanley koopt voor miljoenen Bitcoin-aandelen in Grayscale-fonds

Investeringsbank Morgan Stanley heeft zijn betrokkenheid in de cryptomarkt dit jaar geleidelijk opgevoerd. De bank sloeg recent iets meer dan 58.000 aandelen van de Grayscale Bitcoin Trust (GBTC) in en verdubbelt hiermee haar blootstelling aan Bitcoin. Dat valt te lezen in een dossier ingediend bij de Amerikaanse beurstoezichthouder SEC.

Waarom is dit belangrijk?

Als een grote partij aandelen koopt, dan moet dat via een indiening bij de Securities and Exchange Commission (SEC) van de VS bekend worden gemaakt. Een grote speler die investeert in de Grayscale Bitcoin Trust is dus publieke informatie. Dát grote spelers in de GBTC investeren, geeft overigens aan dat het geloof in de cryptomunt bij de traditionele financiële instellingen toeneemt. Hieronder waarom.
  • Het Morgan Stanley Europe Opportunity Fund bezat 58.116 GBTC-aandelen ter waarde van 2,018 miljoen dollar op 31 juli, volgens de indiening.
  • Daarvoor bezat het fonds 28.298 aandelen met een waarde van 1,3 miljoen dollar, op 30 april.

Kenny uit South Park

Dennis Lynch, die aan het hoofd staat van Morgan Stanley’s vermogensbeheerdochter Counterpoint (die niet betrokken is bij het Europe Opportunity Fund, red.), zette onlangs op de jaarlijkse beleggingsconferentie Morningstar uiteen waarom hij in Bitcoin heeft geïnvesteerd.

“Ik hou van het idee hier dat je klein kunt inzetten en groot kunt winnen,” zei Lynch.

“Ik zeg graag dat Bitcoin is als Kenny uit South Park, hij sterft elke aflevering en komt (altijd) weer terug,” liet Lynch optekenen door Business Insider. “En dus … zie je in de krant, de media, dat Bitcoin dood is, het is deze keer voorbij, en het blijft gewoon aanhouden.”

Grayscale

Een manier om direct op de beurs te beleggen in Bitcoin: dat is de Grayscale Bitcoin Trust (GBTC). Het is een van de vele financiële instrumenten waarmee beleggers aandelen kunnen verhandelen in trusts die grote hoeveelheden Bitcoin bezitten, waarbij elk aandeel bijna evenveel waard is als de Bitcoin.

De Grayscale Bitcoin Trust werkt als volgt:

  • Grayscale nodigt een privépool van rijke beleggers uit om geld toe te zeggen aan het fonds, dat het gebruikt om enorme hoeveelheden Bitcoin op te kopen.
  • Vervolgens plaatst Grayscale dat fonds op openbare beurzen, wat betekent dat iedereen er aandelen in kan verhandelen.
  • Aandelen in het fonds volgen de prijs van Bitcoin, maar slechts ruwweg.

De trust werd opgericht in 2013 en is nu de grootste publieke houder van Bitcoin.

  • Grayscale biedt ook verschillende andere exchange-traded producten aan, die onder andere Ethereum, Bitcoin Cash en Litecoin volgen.
  • Volgens zijn website heeft Grayscale 28,2 miljard dollar aan activa onder beheer.
  • De aandelen worden momenteel verhandeld rond 34,18 dollar. Ze werden gewaardeerd op ongeveer 36 dollar toen het fonds van Morgan Stanley zei dat het de nieuwe aandelen in handen had.

Volatiel maar veerkrachtig

Investeringen in cryptomunten hebben dit jaar een hoge vlucht genomen en de prijzen van de belangrijkste munten, waaronder Bitcoin, naar recordhoogten gestuurd. Bitcoin, de grootste qua marktwaarde, wordt momenteel verhandeld rond de 42.000 dollar en heeft alleen al in de afgelopen 12 maanden meer dan 300 procent gewonnen. Bitcoin is zeer volatiel, maar heeft veel veerkracht getoond in het licht van de verkoopsdruk.

Morgan Stanley is een van de vele grote banken die geleidelijk haar blootstelling aan de cryptomarkt verhoogt. JP Morgan gaf zijn retailvermogensklanten in juli van dit jaar toegang tot cryptofondsen met onder meer blootstelling aan de Grayscale Bitcoin Trust (ondanks een kritische CEO). (mah)

Lees ook:

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20