CEO JP Morgan: “Waarde van Bitcoin kan vertienvoudigen, maar het kan mij niets schelen”

Jamie Dimon, CEO van de Amerikaanse zakenbank JP Morgan, sluit niet uit dat de prijs van Bitcoin (BTC) de komende vijf jaar kan vertienvoudigen. “Maar dat kan mij niet schelen. Ik beleg immers niet in BTC”, aldus de CEO.

Dimon heeft zich tijdens een interview met Times of India opnieuw kritisch geuit over de cryptomunten. Volgens de CEO van JP Morgan is het tot op vandaag niet duidelijk wat een Bitcoin is. “Is het een activa? Of is het een betaalmiddel? Ik weet het zelf niet”, klonk het.

Vertienvoudiging koers

Voorts benadrukte de topman dat het een slecht idee is geld te lenen om het vervolgens te investeren in cryptomunten. “Je bent een dwaas als je dat doet”, vervolgde hij. “Uiteindelijk heb ik geen interesse in Bitcoin omdat ik er zelf ook niet in investeer.”

Dimon sluit wel niet uit dat de koers van BTC nog fors kan oplopen. “Het zou perfect kunnen dat de koers de komende vijf jaar vertienvoudigt”, aldus de CEO.

Hij voegde eraan toe dat het slechts een kwestie van tijd is vooraleer regeringen de cryptomunten reguleren, “want dat is hetgeen alle regeringen doen.” In de Verenigde Staten onderzoekt de toezichthouder SEC in welke mate het de cryptomunten kan reguleren. “Als we niets doen, gaat het mis”, zei Gary Gensler, de voorzitter van de SEC, onlangs tijdens Code, een conferentie voor programmeurs in Beverly Hills. Gensler vergeleek de cryptomarkt met “het Wilde Westen.” Hij pleit daarom voor een strenger toezicht op de markt.

Uiteenlopende reacties wereldwijd

Regeringen wereldwijd reageren uiteenlopend op de opkomst van de cryptomunten. Terwijl sommige landen, zoals El Salvador, de munten legaliseren of overwegen om dat te doen, treden andere landen, zoals China, almaar strenger op tegen de digitale munten. De Chinese regering heeft onlangs beslist dat transacties met cryptomunten illegaal zijn.

Dimon uitte al meermaals kritiek op cryptomunten. In mei zei hij nog dat de digitale munten inferieur waren ten opzichte van traditionele activa. Hij riep toen op om de crypto’s zo snel mogelijk te reguleren. In 2017 noemde hij de munten frauduleus en dreigde hij om werknemers die beleggen in crypto’s te ontslaan.

Desalniettemin kunnen vermogende klanten bij JP Morgan sinds juli beleggen in cryptofondsen. Concurrerende banken, waaronder Goldman Sachs en Morgan Stanley, zijn intussen in de voetsporen getreden van de zakenbank en bieden hun klanten soortgelijke producten en diensten aan.

(lb)

Lees ook:

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20