De 13 meest inzichtvolle citaten over Bitcoin

Niet eenvoudig te doorgronden: zowel Bitcoin als de blockchaintechnologie waarop de digitale munt is gebouwd. Business AM zette daarom de meest verstandige citaten over de cryptomunt die de wereld van financiën voorgoed wil veranderen op een rijtje.

Rick Falkvinge. Bron: Wikimedia commons (CC0).

1. “Bitcoin zal met banken doen wat emails deden met de postsector”

Rick Falkvinge, IT-ondernemer en oprichter van de Zweedse Piratenpartij, is er zeker van dat Bitcoin de manier waarop we geld gebruiken voor eeuwig zal veranderen.

2. “Op dit moment voelt Bitcoin aan als het internet voor er een browser opdook”

Wences Casares, Argentijns tech-ondernemer en filantroopHij is onder meer de CEO van Xapo, een Amerikaanse Bitcoinwallet-start-up.

Screenshot Amazon shop

3. “Het is goud voor nerds”

Stephen Colbert, Amerikaans acteur, komiek en presentator van The Late Show, laat zijn licht schijnen op de complexiteit van de technologie achter cryptomunten. De uitspraak van Colbert zorgde voor het ontstaan van een hele reeks producten voorzien van het citaat.

4. “Bitcoin heeft de mechanismen voor balans en beloningen. Daarom begint het aantrek te krijgen”

Julian Assange, Wikileaks-oprichter en wereldbekende cyberpunk. Donaties voor Wikileaks werden in het verleden vaak geblokkeerd door grote banken. De organisatie kon dankzij donaties in Bitcoin overleven.

Assange zit momenteel in de ultrabeveiligde Britse gevangenis Belmarsh terwijl hij betrokken is in een rechtzaak over zijn mogelijke uitlevering naar de VS.

Hal Finney. Bron: Wikimedia commons (CC0).

5. “Ik zie Bitcoin uiteindelijk een reservemunt van centrale banken worden. Het kan dezelfde rol spelen als goud in de kindertijd van bankieren.”

Hal Finney, Californische computerwetenschapper en cryptopionier. 

Finney wordt vaak genoemd als de mogelijke ware identiteit van Satoshi Nakamoto, de uitvinder van Bitcoin. Zijn schrijfstijl en werkwijze zouden het best overeenkomen met Satoshi. Hij woonde ook enkele huizen verder van een man die Dorian Satoshi Nakamoto heette.

Finney stierf in 2014 aan de gevolgen van de ziekte ALS.

6. “Wanneer de koersen van cryptomunten rallyen, geven mensen veel meer geld uit.”

Erik Voorhees, oprichter van cryptobeurs Shapeshift, over het positieve marktsentiment dat cryptomunten kunnen uitlokken.

7. “Wat voor waarde voegen cryptomunten toe? Niemand heeft me dat ooit kunnen uitleggen”

Steve Eisman, legendarische belegger die de kredietcrisis van 2007-2008 voorspelde. Hij werd in de film “The Big Short” vertolkt door Steve Carell. Zijn vraag vormt een goede denkoefening voor eender wie geïnteresseerd is in cryptomunten.

8. “Ik ben heel geïntrigeerd door Bitcoin. Het lokt een paradigmaverschuiving uit en hackers houden er van. Nochtans wordt het vaak omschreven als speelgoed, net zoals microcomputers”

Paul Graham, bekend programmeur en creator van de Yahoo Store, wil mensen met deze uitspraak doen nadenken over het mogelijke potentieel van cryptomunten.

Vitalik Buterin. (Kristoffer Tripplaar/Sipa USA/Isopix)

9. “Bitcoin is een geweldige vorm van digitaal geld, maar zijn scripttaal is te zwak om geavanceerde applicaties te ondersteunen”

Vitalik Buterin over het kernidee achter zijn creatie; het Ethereum-systeem. Buterin stampte in juli 2015 de eerste robuuste versie van de Ethereumblockchain uit de grond.

Internetondernemer Alexis Ohanian schreef in Time het volgende over Buterin: “Wat Vitalik zo speciaal maakt is dat hij een bouwer voor bouwers is. Geen enkele andere persoon had al de toepassingen van Ethereum kunnen verzinnen, maar er was enkel het idee van één persoon nodig om het in gang te zetten. Sindsdien is een nieuwe wereld ontstaan, met allerlei kersverse vormen blockchaintechnologie.”

10. “Als je er niet in gelooft of het niet snapt, heb ik geen tijd om je te overtuigen, sorry”

Satoshi Nakamoto, de anonieme creator van Bitcoin.

Steeds meer mensen geloven dat de echte Satoshi inmiddels overleden is. Dat zou verklaren waarom de 980.000 Bitcoins in zijn cryptowallet al jarenlang onaangeraakt zijn. Vandaag is die cryptoschat net geen 40 miljard euro waard.

11. “Het feit dat een algoritme in de wereld van Bitcoin de overheid vervangt, is best cool”

Al Gore, Amerikaans politicus en de 45e vicepresident van de Verenigde Staten, heeft er geen probleem mee dat blockchaintechnologie het bestaan van overheidsinmening in de financiële wereld onnodig zou kunnen maken.

Kim Dotcom. Bron: Wikimedia commons (CC0).

12. “Bitcoin is een opwindende innovatie die kan leiden tot het ontstaan van een nieuwe wereldmunt. Ik denk dat Bitcoin in het komende decennium zal uitgroeien tot één van de beste manieren om te betalen en activa over te dragen”

Kim Dotcom, oprichter van bestandhostingservice Megaupload. 

Kim stampte in 2005 in Hongkong de controversiële uploaddienst uit de grond. De site werd in 2012 opgedoekt door de FBI vanwege duizenden schendingen van het auteursrecht. Later legde Kim in 2013 mee de hand aan MEGA, de spirituele opvolger van Megaupload. Momenteel woont Kim in Auckland, Nieuw-Zeeland, waar hij nog steeds een uitleveringszaak met de Verenigde Staten uitvecht voor de rechtbank.

13. “Bitcoin is de TCP/IP van geld”

Paul Buchheit, de Amerikaanse computeringenieur achter Gmail.

TCP/IP is een verzamelnaam voor allerlei netwerkprotocollen die gebruikt worden voor de organisatie van de communicatie tussen computers. Het internet is bijvoorbeeld één groot TCP/IP-netwerk.

(lb)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20