Het is er! Standbeeld ter ere van mysterieuze Bitcoin-oprichter onthuld in Hongarije

Donderdag werd in de hoofdstad van Hongarije een imposant bronzen standbeeld onthuld dat eer betoont aan de anonieme bedenker van de digitale munteenheid Bitcoin. Volgens de makers is dit standbeeld uniek in de wereld.

De buste, die werd opgericht in een bedrijvenpark bij de Donau in Boedapest, staat op een stenen sokkel waarin de naam van Satoshi Nakamoto is gegraveerd. Dat is het pseudoniem van de mysterieuze ontwikkelaar van Bitcoin, wiens ware identiteit onbekend is.

“We zien Satoshi als de grondlegger van de hele crypto-industrie,” zei Andras Gyorfi, een Bitcoin-journalist en de initiatiefnemer van het project. “Hij creëerde Bitcoin, hij creëerde de blockchain-technologie, hij is de god van onze markt.”

Het karakterloze gezicht van de buste, gehuld in een bronzen capuchon met het Bitcoin-logo erop, is zwaar gepolijst. Het reflecteert als een spiegel waarin de bewonderaars van het beeld zichzelf kunnen zien.

Bela Szandelszky / Isopix

Van iedereen en niemand

De makers, beeldhouwers Reka Gergely en Tamas Gilly, probeerden een menselijke vorm af te beelden en tegelijkertijd trouw te blijven aan de anonimiteit van Nakamoto.

“Het was een grote uitdaging. Het is heel moeilijk om een portretsculptuur te maken van een persoon waarvan we niet precies weten hoe hij eruitziet,” vertelde Gilly aan The Associated Press. “Ik hoop dat ik door de taal van de beeldhouwkunst het basisidee van Bitcoin heb weten over te brengen, namelijk dat het van iedereen en niemand tegelijk is.”

Bitcoin ontstond in 2008 in de nasleep van de wereldwijde financiële crisis. De munt had als doel de traditionele financiële instellingen te omzeilen door veilige technologie te ontwikkelen voor peer-to-peer onlinetransacties, zonder gebruik te maken van tussenpersonen zoals banken.

De oprichtingsakte die dat jaar werd gepubliceerd, was van de hand van Nakamoto. Het pseudoniem kan verwijzen naar een persoon of een groep mensen van onbekend geslacht, leeftijd of nationaliteit.

Een teken van respect

De organisatoren van het standbeeldproject nodigden Nakamoto uit voor de onthulling, zei Gyorfi, in de hoop eindelijk de ware identiteit van de Bitcoin-uitvinder te weten te komen.

Maar hoewel het evenement enkele honderden mensen aantrok, kwam niemand naar voren om de verantwoordelijkheid op te eisen voor de ontwikkeling van de cryptovaluta. De munt heeft al tientallen miljoenen investeerders aangetrokken en werd deze maand in El Salvador als wettelijke munteenheid ingevoerd.

Gyorfi zei dat het standbeeld een teken van respect is voor Nakamoto, en een poging om “het bewustzijn van blockchain en cryptovaluta’s te vergroten.”

Samen met andere Hongaarse Bitcoin-liefhebbers verzamelde hij ongeveer 10.000 dollar aan cryptodonaties in om de creatie van de buste te financieren.

Maar dat moest worden omgezet in Hongaarse valuta, zei hij, omdat “helaas de beeldhouwers en andere dienstverleners nog geen Bitcoin accepteren.”

(lb)

Lees ook: “Oost-Europa is een vergeten economisch succesverhaal”

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20