Vier jaar geleden beschouwde JP Morgan cryptomunten nog als oplichterij; vandaag staat de bank al haar klanten toe ze te kopen

De tijd dat grote banken cryptovaluta’s meden als de pest, ligt ver achter ons. De Amerikaanse grootbank JP Morgan heeft eerder deze week namelijk besloten haar klanten directe toegang tot cryptofondsen te geven. Een grote primeur.

In september 2017 had JP Morgan-CEO Jamie Dimon cryptovaluta’s “fraude” genoemd. “Deze munt gaat niet werken. Je kunt geen systeem hebben waarbij mensen uit het niets een munt creëren en denken dat de mensen die hem kopen heel slim zijn,” beweerde hij.

De heer Dimon uitte zelfs ernstige dreigementen tegen traders van zijn bank die van plan waren in cryptomunten te handelen: “Ik zou ze in een seconde ontslaan, om twee redenen: het is tegen onze regels en ze zijn dom. Hoe dan ook, het is gevaarlijk.”

Een bocht van 180 graden

Minder dan vier jaar later is de omschakeling voltooid. Cryptovaluta’s hebben genoeg legitimiteit verworven in de ogen van het JP Morgan-bestuur. Business Insider meldt dat JP Morgans financiële adviseurs groen licht hebben gekregen om al hun vermogensbeheerklanten toegang te geven tot crypto-fondsen.

In een memo kregen de financiële adviseurs van de bank te horen dat ze nu koop- en verkooporders kunnen aannemen voor vijf crypto-producten: vier van Grayscale Investments (Grayscale Bitcoin Trust, Grayscale Cash Trust, Grayscale Ethereum Trust, Grayscale Ethereum Classic Trust) en één van Osprey Funds (Osprey Bitcoin Trust).

Er is echter één voorbehoud: de adviseurs van JP Morgan kunnen alleen “ongevraagde” cryptotransacties uitvoeren. Met andere woorden, zij mogen alleen kopen of verkopen wanneer een cliënt hen daarom vraagt. Zij kunnen zelf geen crypto-producten aanbevelen.

Inspelen op de vraag

Hoewel Dimon veel minder uitgesproken is over cryptomunten dan hij in het verleden is geweest, zei hij in mei nog dat hij er geen fan van was, ondanks de groeiende belangstelling ervoor onder klanten. Hij adviseerde hen zelfs om ervan “weg te blijven”. Het is duidelijk dat deze groeiende vraag gevolgen heeft gehad voor zijn persoonlijke mening.

Mary Callahan Erdoes, hoofd vermogens- en vermogensbeheer van JP Morgan, zei tegen Bloomberg dat de klanten van de bank steeds veeleisender worden.

“Veel van onze cliënten zeggen: ‘Dit is een activaklasse en ik wil beleggen’, en het is onze taak hen te helpen hun geld daar in te zetten waar zij willen beleggen,” zei zij.

Baanbreker

De keuze van JP Morgan is een duidelijke afwijking van de concurrentie.

Goldman Sachs biedt pas sinds juni cryptoproducten aan zijn institutionele klanten en hedgefondsen aan. Morgan Stanley stelt ze sinds april beschikbaar voor zijn rijkste klanten (met ten minste 2 miljoen dollar aan belegd vermogen).

Maar geen van beide biedt het aan al hun klanten aan. JP Morgan blijkt dus een echte baanbreker op dit vlak. (lb)

Lees ook:

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20