Morgan Stanley: ‘Cryptomunten en digitaal geld van centrale banken kunnen perfect naast elkaar circuleren’

In een rapport van zakenbank Morgan Stanley wordt betoogd dat digitaal geld dat door een centrale bank wordt uitgegeven vooral een risico is voor zogenoemde stable coins. Dat zijn cryptomunten die worden gedekt door onderliggend vermogen. Een voorbeeld hiervan is de munt die het conglomeraat rondom Facebook van plan is uit te geven.

In het rapport staat ook dat ‘cryptomunten zullen blijven bestaan omdat ze een bepaald nut voor mensen hebben’, schrijft Business Insider

‘Cryptomunten dienen bijvoorbeeld om waarde op te slaan en te bewaren voor toekomstige uitgaven. Dit is erg nuttig voor mensen die niet volledig vertrouwen op het huidige monetaire systeem dat gereguleerd wordt door centrale banken,’ klinkt het. Cryptomunten zouden niet meer vooral als betaalmiddel worden gezien.

Volgens Morgan Stanley zijn centrale banken wel gedwongen om actie te ondernemen met eigen digitale munten. Ze worden ertoe genoopt door de snelle groei van digitale betalingen, alsook de dreiging die private bedrijven kunnen vormen voor het monopolie van centrale banken over regulier geld.

Munten en biljetten

Een digitale munt van de centrale bank zou mensen toegang geven tot centralebankgeld in een digitale vorm waarmee ze betalingen kunnen doen. 

De bevolking heeft op dit moment alleen toegang tot centralebankgeld in de vorm van munten en biljetten. Ook kan deze alleen digitaal betalen via de girale middelen die commerciële banken ter beschikking stellen, zoals apps of oplaadbare pasjes. 

De Europese Centrale Bank gebruikt dezelfde argumenten als Morgan Stanley en stelt dat digitaal centralebankgeld weinig van doen heeft met cryptomunten. Die ziet de ECB ook als speculatieve bezittingen en niet als echt geld om mee te betalen.

Fiat-systeem

Het rapport van Morgan Stanley weet dat ‘de interesse van beleggers in cryptomunten is gestegen tegen de achtergrond van het ruime monetaire en begrotingsbeleid van de overheid tijdens de pandemie.’

Ons huidige geldsysteem is een fiat-systeem. Hierbij heeft het geld dat als ruilmiddel wordt gebruikt geen intrinsieke waarde. Dit fiat-geld ontleent zijn waarde louter aan de wet. Fiat-geld is zo een wettelijk betaalmiddel om financiële verplichtingen mee te vereffenen. Het woord fiat is ontleend aan het Latijn, en betekent ‘laat het zo zijn’. Indien het geld gedekt wordt door goud spreekt men over een gouden standaard.

Anderzijds ontlenen cryptovaluta’s intrinsieke waarde aan de eigen blockchain. Daarbij is het monetaire beleid transparant en in de codebase van het protocol geschreven. 

Hoewel cryptovaluta’s vaak geen fiscaal beleid hebben, is het belangrijk om te onthouden dat hun monetaire beleid onderworpen is aan het bestuur en de consensusmechanismen van het protocol zelf, in plaats van een enkele, centrale autoriteit (zoals een centrale bank).

Volgens het rapport van Morgan Stanley zou digitaal centralebankgeld dus anders worden vormgegeven dan cryptomunten, omdat centrale banken geen gebruik zullen maken van een decentraal logboek waarop transacties worden vastgelegd (blockchain).

Meer