Bitcoin bekoort financiële mainstream: Morgan Stanley kocht meer dan 1 miljoen aandelen van Grayscale Bitcoin Trust

De Amerikaanse investeringsbank Morgan Stanley heeft een flinke hoop aandelen in Grayscale Bitcoin Trust gekocht. Dat blijkt uit een dossier ingediend bij de Amerikaanse beurswaakhond SEC, dat werd ingekeken door Business Insider.

Waarom is dit belangrijk?

Grote banken blijven manieren zoeken om hun klanten op een risicovrije manier bloot te stellen aan cryptomunten (de vraag is enorm). Dat doen ze bijvoorbeeld door aandelen in te slaan van de Grayscale Bitcoin Trust, een bedrijf dat beleggingsfondsen in cryptovaluta’s beheert.

Grayscale stelt beleggers in staat om te profiteren van de koersbewegingen van Bitcoin door middel van een traditioneel beleggingsinstrument. En dit zonder de uitdagingen van het zelf kopen, opslaan en bewaren van de digitale munten.

  • De aandelen werden gekocht in juni, toen Bitcoins waarde rond de 30.000 dollar schommelde en GBTC-aandelen amper 30 dollar waard waren.
  • Het particuliere tracker-fonds GBTC trok recent ook de aandacht van mediagenieke investeerders zoals Cathie Wood.
  • Volgens SEC-documenten heeft het Morgan Stanley Insight Fund, een aandelengroeifonds dat 8 miljard dollar aan activa beheert, meer dan 900.000 aandelen in het Grayscale Bitcoin Trust opgepikt ter waarde van 27,6 miljoen dollar.
  • De Discovery Portfolio van de bank kocht ongeveer 600.000 aandelen, terwijl haar VIF Growth Portfolio 130.000 aandelen bezit.

In mei zetten Bitcoin en de cryptomarkt in het algemeen een forse daling in. Zo werd de prijs van ’s werelds populairste cryptomunt bijna gehalveerd vanaf de piek van 64.000 dollar in april.

Grote banken

Verschillende grote banken zoeken intussen naar mogelijkheden om in crypto te stappen zonder al te veel risico te dragen.

Bovenstaande onthullingen verschijnen slechts enkele dagen na berichten in de financiële media dat Citibank zich voorbereidt om Bitcoin-futures te verhandelen, op de Chicago Mercantile Exchange.

In juli meldde JP Morgan dat het – op verzoek van klanten – begon met het uitvoeren van transacties voor geselecteerde cryptofondsen – waaronder GBTC en drie andere Grayscale-fondsen. Zo is JP Morgan de eerste grote bank die crypto-transacties mogelijk maakt voor retailklanten.

Daarnaast begon ook Goldman Sachs klanten toegang te bieden tot een Bitcoin via een derivaat genaamd “non-deliverable forwards”.

(jvdh)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20