Aanstaande maandag komt 1,5 miljard dollar aan Bitcoin-aandelen op de markt: stijgt of daalt de waarde van de cryptomunt?

Op 19 juli komt voor 1,5 miljard dollar aan BTC-aandelen van crypto-investeringsgroep Grayscale op de markt, weet BTC Direct. Deze aandelen zijn in januari gekocht en mogen pas na een half jaar weer verkocht worden. Analisten van grootbank JPMorgan verwachten dat dit van negatieve invloed is op de koers. Niet iedereen is het daarmee eens.

Grayscale is ’s werelds grootste investeringsgroep in digitale activa en heeft tevens de grootste Bitcoin-reserves van alle financiële instellingen. Op het moment van het schrijven beheert de groep bijna 24 miljard dollar aan activa.

 • Via de Grayscale Bitcoin Trust (GBTC) krijgen institutionele beleggers blootstelling aan Bitcoin via aandelen van het fonds. 
 • Bij het schrijven bevatte het fonds 654.600 Bitcoins; dat is bijna 3,5 procent van het totale beschikbare aanbod. In totaal zijn er nu 18.756.712,5 Bitcoins in omloop.
 • Institutionele investeerders kunnen in GBTC investeren door Bitcoins in het fonds te stoppen. In ruil daarvoor krijgen ze GBTC-aandelen terug.
  • Investeerders die op deze manier in het fonds instappen kunnen hun GBTC-aandelen pas verkopen na zes maanden. Dat is de zogenaamde ‘lock-up periode’.
 • Volgens Meltem Demirors, de chief strategy officer van investeringsfirma CoinShares kunnen 140.000 in januari aangekochte Bitcoin-aandelen deze maand ontgrendeld worden. 
  • In haar grafiek staat 17 juli, maar dat is vandaag (een zaterdag). De aandelen komen dus hoogstwaarschijnlijk pas op maandag 19 juli op de markt, redeneert BTC Direct.

“Wat we zeker weten is dat de premie op de aandelen al maanden negatief is, wat betekent dat je via GBTC met korting blootstelling aan Bitcoin kunt krijgen,” schrijft Bitcoin Magazine. Een negatieve premium van 15 procent betekent dat je een aandeel kunt kopen voor 15 procent minder dan de Bitcoin die eraan gekoppeld is.

Het premium op GBTC-aandelen / bron: Ycharts

Bearish

Aangenomen wordt dat veel investeringsgroepen GBTC-aandelen hebben gekocht in januari. De reden is om voordeel te halen uit de premie waartegen GBTC werd verhandeld. Analisten van grootbank JPMorgan verwachten dat veel investeerders hun GBTC-aandelen echter tegen een verlies zullen verkopen als de lock-up periode maandag verloopt. Dat zal in hun ogen de Bitcoinkoers verder naar beneden duwen.

 • Zo liet Nikolas Panigirtzoglou, de hoofdstrateeg van JPMorgan, in een brief aan zijn cliënten weten dat hij verwacht dat Bitcoin het, ondanks de correcties van de voorbije maanden, zwaar gaat krijgen de komende tijd. 

Bullish

Andere analisten verwachten juist het tegenovergestelde en zien het verlopen van de lock-up periode als een positieve zaak voor Bitcoin.

 • Loomdart, een populaire crypto-trader op Twitter, suggereert dat de GBTC-ontgrendeling stieren zal helpen tegen de bestaande weerstand te duwen om BTC-prijzen omhoog te brengen.
 • Analisten van cryptobeurs Kraken zijn het hiermee eens. Zij zien ook een scenario waar de Bitcoinkoers net zal stijgen door het vrijkomen van deze aandelen. 
  • “Bitcoin en GBTC zijn twee verschillende activa met verschillende krachten, die hun respectieve prijzen beïnvloeden”, aldus Pete Humiston, manager van Kraken Intelligence.
  • “Short gaan met Bitcoin” is het verkopen van de cryptomunt in de hoop dat deze in waarde daalt en tegen een lagere prijs kan worden teruggekocht. Beleggers kunnen vervolgens profiteren van het verschil in marktprijs.
   • Volgens het laatste marktverslag van Kraken zijn investeringsgroepen short gegaan op Bitcoin (op de gebruikelijke beurzen) als soort hefboom tegen de volatiliteit van de cryptovaluta.
    • Dit kan twee dingen betekenen: 
     • Instellingen die geprobeerd hebben te arbitreren op de premie van GBTC kunnen hun aandelen en hun shortposities behouden. Dus: zij zorgen niet voor verkoopdruk op de markt. 
      • Ter info: ‘arbitrage’ betekent bij trading het gelijktijdig kopen en verkopen van een waarde om winst te maken met het verschil in prijs.
     • Ook mogelijk: ze verkopen hun aandelen om hun shortposities te betalen, en dit zorgt er weer voor dat ze echte Bitcoins kopen.

Een bullish en een bearish scenario van Willy Woo

Ook analist Willy Woo draagt bij aan het debat. Hij beschrijft twee scenario’s, waarvan eentje lijkt op dat van Kraken.

 • Bullish: Investeerder koopt Bitcoin en verplaatst deze naar Grayscale. In ruil daarvoor krijgen ze GBTC-aandelen. Vervolgens shorten ze Bitcoin op de normale markt om het risico van de investering in GBTC af te dekken. In de huidige situatie hebben ze rendement verdiend aan de shortpositie én aan de premie op GBTC. Vervolgens worden de aandelen vrijgegeven en verkocht en de shortposities gesloten. Woo noemt dit bullish.
 • Bearish: Als de GBTC-aandelen worden vrijgegeven en verkocht, dan daalt de premie nog eens op GBTC. Dat betekent dat het voor investeerders aantrekkelijker is om die aandelen te kopen, in plaats van om direct Bitcoin te kopen op de normale markt.

De boodschap is dus om de Bitcoinkoers in de gaten te houden deze maandag.

Ter vervollediging: de koers van de Grayscale Bitcoin Trust het voorbije half jaar – bron: TradingView

Lees ook:

(jvdh, bzg)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20