De licht bittere beursgang van de Bitcoinfutures-ETF van VanEck

Een derde Amerikaanse Bitcoinfutures-exchange-traded fund (ETF) ging dinsdag naar de beurs – net nu de vraag naar de cryptomunt is afgenomen.

Waarom is dit belangrijk?

De toename van beursgenoteerde ETF's in de VS is een indicatie van de maturiteit van de cryptomarkt, en het feit dat alsmaar meer toezichthouders crypto beginnen accepteren. Het lijkt ook de vraag naar dergelijke beleggingsproducten wat te drukken.

Het VanEck Bitcoin Strategy-ETF (ticker: XBTF) begon dinsdag met de handel op de in Chicago Board Options Exchange (CBOE). Dat is ongeveer een maand nadat het ProShares Bitcoin Strategy fonds (BITO) als eerste in zijn soort op een Amerikaanse beurs noteerde en debuteerde met een recordvraag.

De aandelen van de VanEck-ETF sloten de dag af aan 59,73 dollar per stuk. Er werd voor ongeveer 9,5 miljoen dollar aan contracten opgekocht en de ETF mocht een handelsvolume van 4,6 miljoen dollar noteren. Dat is slechts een fractie van de 1 miljard dollar aan handelsvolume die het ProShares Bitcoin Strategy-fonds (BITO) mocht noteren op zijn eerste dag op 19 oktober.

Het is een wrang debuut voor VanEck, ook omdat de vermogensbeheerder vrijdag nog zijn Bitcoin-spot-ETF-aanvraag geweigerd zag worden door de Amerikaanse beurswaakhond SEC. De weigering kwam nadat de toezichthouder aanhoudende zorgen had geuit over fraude en manipulatie in de cryptomarkt.

Teleurgesteld

“Natuurlijk waren we teleurgesteld toen we hoorden over de beslissing van de SEC over het fysieke product, en we blijven dat nog steeds als het superieure product beschouwen.” Dat vertelde Kyle DaCruz, directeur van digitale activaproducten bij VanEck, aan de site Newsbit.

Terwijl spotprijzen te maken hebben met waarde van Bitcoin in realtime, zijn futures-contracten overeenkomsten om de BTC later, soms zelfs maanden later, te kopen tegen een vastgezette prijs. DaCruz voegde eraan toe dat VanEck wel van plan is ooit een spotproduct te lanceren. Hij wilde echter niet speculeren over wanneer dat zou gebeuren.

Succesvol op lange termijn

Voorlopig heeft zijn Bitcoin-futures-ETF twee concurrenten. De VanEck-ETF adverteert met een netto kostenratio van 0,65%, lager dan de 0,95% van de ProShares Bitcoin Strategy ETF en de Valkyrie Bitcoin Strategy ETF.

De “lage vergoeding zal helpen, maar niet op korte termijn”, schreef Bloomberg-ETF-analist Eric Balchunas dinsdag in een tweet. “Ik zie het wel succesvol worden, maar het zal enige tijd duren.”

Niet zo goed als directe investering

Sommige analisten hebben gewaarschuwd dat de nieuwe beleggingsproducten de prijs van Bitcoin misschien niet zo goed volgen als een directe investering in de cryptomunt.

“Het enige wat dit doet, is de Bitcoin ETF in de VS in een veel sneller tempo naar beneden drukken dan in Europa”, liet crypto ETF-expert Laurent Kssis, directeur van CEC Capital, optekenen door CoinDesk.

(jvdh)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20