Betaalpauze voor leningen ondernemers wordt verlengd

Vincent Van Peteghem (CD&V), minister van Financiën, en de Belgische bankenkoepel hebben een akkoord bereikt over een verdere verlenging van de betaalpauze voor ondernemers.

Ondernemers die problemen hebben om hun leningen af te lossen, krijgen nog tot 30 juni uitstel van betaling, schrijft De Tijd. Daarmee wordt de betaalpauze voor ondernemers voor de derde keer verlengd. De huidige deadline lag op 31 maart.

Maximaal negen maanden

Bedrijven hebben tot eind maart de tijd om extra uitstel te vragen bij hun bank als dat nodig zou blijken. Net zoals in de vorige regelingen mag dat uitstel niet meer bedragen dan negen maanden.

De banken zouden wel bereid zijn om een extra engagement aan te gaan voor ondernemers die deze termijn al hebben overschreden. Zij zouden ook aanspraak kunnen maken op een verlenging van de betaalpauze tot 30 juni. Er zouden geen extra dossier- of andere administratiekosten worden aangerekend.

Een bron heeft aan De Tijd laten weten dat er voor de particulieren niets verandert. De betaalpauze loopt voor hen dus af op 31 maart. Ook het betalingsuitstel voor de verzekeringspremies loopt op die dag af.

Geen fiscale schulden innen

Van Peteghem heeft gisteren ook al de officiële instructie gegeven aan de FOD Financiën om geen fiscale schulden te innen bij ondernemers die voor de coronacrisis gezond waren en pas schulden hebben opgebouwd sinds 1 januari 2020. Deze instructie loopt voorlopig tot en met 31 maart 2021.

‘Ondernemingen die in moeilijkheden zijn geraakt door de coronacrisis en zo fiscale schulden hebben opgebouwd, verdienen onze bescherming en steun. Met deze instructie bieden we ondernemers opnieuw wat ademruimte, maar bovenal de kans om deze coronacrisis gezond door te komen en zo spoedig mogelijk op volle kracht te kunnen heropstarten’, aldus de minister.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20