Bestorming Capitool is een ‘non-event’ voor de beurzen: dit vinden beleggers veel belangrijker

Terwijl alle aandacht naar de chaos op het Capitool ging, werd afgelopen nacht ook bevestigd dat de Democraten de meerderheid van de Amerikaanse Senaat in handen krijgen. Dat kan verregaande gevolgen hebben voor het economische beleid én voor de beurzen.

Hoe schokkend de invasie van het Amerikaanse parlementsgebouw door Trump-aanhangers ook was, voor de beurzen gaat het om een ‘non-event’, zegt Christopher Dembik, econoom bij Saxo Bank, aan persbureau AFP. ‘In essentie was het een politieke schermutseling zonder institutionele gevolgen.’

Beleggers zijn allergisch voor onzekerheid, en de turbulente nacht bracht vanuit hun emotieloze blik niet meer, maar minder onzekerheid, omdat nu helemaal vaststaat dat de Democraat Joe Biden de volgende president van de VS wordt.

‘Blue wave’

Waar beleggers veel meer hun aandacht op richten, zijn de gevolgen van de ‘blue wave’. De Democraat Jon Ossoff won in de staat Georgia zijn duel met zijn Republikeinse opponent David Perdue, werd vannacht bevestigd. Zijn partijgenoot Raphael Warnock won eerder ook al zijn race tegen zetelend senatrice Kelly Loeffler.

De uitslag in Georgia – Isopix

Door de dubbele overwinning veroveren de Democraten de meerderheid van de Senaat op de Republikeinen. Ze controleren al het Huis van Afgevaardigden. De ‘blauwe golf’, waarbij de Democraten zowel het presidentschap als beide kamers van het Congres in handen krijgen, wordt daarmee dan toch realiteit, tegen de meeste verwachtingen in.

Verkeerd gegokt

De recente klim van de Amerikaanse beurzen in de voorbije maanden werd door sommige analisten nog toegeschreven aan de algemene verwachting dat de macht in de Amerikaanse politiek verdeeld ging zijn. Dat zou tot een vorm van stabiliteit leiden. Een Republikeinse meerderheid in de Senaat ging in dat scenario tegengewicht geven voor de Democratische president Joe Biden en het overwegend Democratische Huis van Afgevaardigden.

‘Sinds de presidentsverkiezingen in november hebben de markten positief gereageerd op het idee van een Democratische president met een verdeeld Congres’, zegt Andrea Siviero, strateeg bij het beurshuis Ethenea. ‘Deze constellatie zou de regering-Biden hebben belet om enkele van de meer controversiële punten in haar programma te implementeren, zoals het terugdraaien van verlagingen van de vennootschapsbelasting of het opleggen van strengere antitrustwetten. Dit scenario was al ingeprijsd in de marktverwachtingen.’

Maar de markten hebben dus verkeerd gegokt, en moeten nu het geweer van schouder veranderen.

Op en neer

‘De verrassende dubbele overwinning van de Democraten in Georgia zal waarschijnlijk leiden tot enige volatiliteit op de Amerikaanse aandelenmarkten’, verwacht Siviero.

Het Democratische overwicht geeft op korte termijn uitzicht op een verregaand stimulusplan om de Amerikaanse economie uit de coronacrisis te halen, waarbij de gevolgen voor de begroting en de staatsschuld – traditioneel eerder een Republikeinse bekommernis – even minder van tel zijn. Dat verklaart waarom de Amerikaanse beurzen grosso modo positief reageerden op de voorlopige resultaten uit Georgia.

De grote techbedrijven boerden wel achteruit. In het Democratische kamp was het opbreken van Big Tech een van de thema’s tijdens de voorverkiezingen.

Meer groei, meer regels

‘De uitslag in Georgia heeft enorme gevolgen voor de wetgevende ambities van Joe Biden’, schrijven de economen van ING. ‘Nu de Democraten een meerderheid hebben in zowel het Huis als de Senaat, zal Joe Biden de ruimte hebben om door te gaan met een breed pakket aan beleidsmaatregelen die gericht zijn op het stimuleren van banen, investeringen en groene energie.’

‘De groeivooruitzichten zijn daardoor verbeterd, maar de financiële markten zullen waarschijnlijk nerveus blijven over de grotere kans op een verhoging van de vennootschapsbelasting en het vooruitzicht van strengere regelgeving voor sleutelsectoren zoals Big Tech, gezondheidszorg en financiële dienstverlening’, zegt ING nog.

Dollar

En wat met de dollar op de wisselmarkten? Het Democratische overwicht zou kunnen leiden tot meer uitgiftes van Amerikaans staatspapier en hogere inflatie dan eerst aangenomen. Beide elementen kunnen het vertrouwen in de greenback wat verzwakken, waardoor de dollar onder druk kan komen te staan.

Meer