Democratische uitdager Ossoff roept overwinning uit in strijd om cruciale senaatszetel

Democraat Jon Ossoff heeft via videoboodschap de overwinning uitgeroepen in de Senaatsverkiezing in de Amerikaanse staat Georgia. Het is nog wachten op de officiële uitslag, maar dat zou betekenen dat de partij van Joe Biden naast het presidentschap en het Huis van Afgevaardigden ook de Senaat in handen heeft. 

‘Deze campagne ging over gezondheid, jobs en gerechtigheid voor de mensen van deze staat, voor álle mensen van deze staat, en ze zullen mijn leidende principes zijn wanneer ik deze staat dien’, zo bedankte Ossof de inwoners van de zuiderse staat Georgia, in een video op Twitter. 

Op het moment van schrijven is er nog geen mediazender die hem officieel als winnaar projecteert. Met 98 procent van de stemmen geteld leidt Ossoff de race met 0,36 procent voorsprong. Een verliezende kandidaat kan volgens de lokale kieswet om een hertelling vragen als de marge kleiner is dan of gelijk is aan een half procentpunt.

Geen ‘lame duck’

Het belang van deze bijzondere stembusgang verkiezing kan nauwelijks onderschat worden. Omdat geen enkele kandidaat tijdens de eerste stemronde in november (op hetzelfde moment als de presidentsverkiezingen) meer dan 50 procent behaalde, moest er gisteren een zogeheten run-off verkiezing plaatsvinden. Die zou bepalen of de twee Senaatszetels van Georgia in Republikeinse dan wel Democratische handen kwamen.

De controle over de Senaat stond op het spel. Voor de run-off had de partij van Biden 48 zetels, tegenover 50 voor de Republikeinen. Indien Ossoff effectief wint – vanmorgen haalde zijn partijgenoot Raphael Warnock de andere zetel al binnen – hebben beide partijen een gelijk aantal zetels. Volgens de Amerikaanse grondwet heeft toekomstig vicepresident Kamala Harris in dat geval de beslissende stem. De Republikeinen verliezen hiermee dus hun laatste machtsbastion.

Reken maar dat vooral Joe Biden nu aan het juichen is. Deze verkiezing bepaalt voor een groot deel hoeveel slagkracht hij als president zal hebben. De Senaat, een van de twee kamers in het Amerikaans parlement, kan de wetgevende agenda van de toekomstige Biden-regering blokkeren. Bovendien zou een Republikeinse Senaat ook zonder twijfel de benoemingen van Biden gehinderd hebben.

Het zuiders Georgia is traditioneel een donkerrode staat, wat een Democratische overwinning des te meer bijzonder zou maken. Daardoor zag het er lang naar uit dat Joe Biden een zogeheten ‘lame duck president‘ ging worden, een staatshoofd die zijn agenda niet kan realiseren. Als Ossoff daadwerkelijk wint, kan het toekomstige staatshoofd heel wat beslissingen van de pletwals Donald Trump terugdraaien.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20