Levensbelangrijke Senaatsverkiezing in Georgia zorgt voor hoge opkomst en nek-aan-nekrace

Kelly Loeffler Rapfael Warnock David Perdue Jon Ossoff
Kelly Loeffler (R.), Rapfael Warnock (D.), David Perdue (R.) en Jon Ossoff (D.) – Isopix

In de Verenigde Staten wordt op dit moment vol spanning uitgekeken naar de uitslag van de Senaatsverkiezing in de staat Georgia. Daar staan de laatste twee zetels van de Amerikaanse Senaat op spel en die kunnen wel eens de toekomst van het land bepalen. Raphael Warnock heeft de eerste zetel binnen voor de Democraten. Voor de laatste beslissende zetel is het nog te nipt om een overwinnaar uit te roepen.

De overwinning van Joe Biden in de Amerikaanse presidentsverkiezingen afgelopen november was voor heel wat aanhangers en voorstanders een enorme opluchting. Na vier jaar Donald Trump mogen ze zich namelijk opmaken voor een ander beleid.

Run-off in Georgia

Hoe vlot dat beleid verloopt, hangt echter ook van andere zaken af. Terwijl de Democraten hun meerderheid in het Huis van Afgevaardigden wisten vast te houden, viel er in november nog geen beslissing over de Senaat.

In de staat Georgia zijn de regels namelijk iets anders dan in de meeste andere staten. Daar moet een kandidaat meteen meer dan 50 procent halen om een zogenaamde run-off te vermijden. Dat lukte geen van de kandidaten op 3 november waardoor beide zetels op 5 januari opnieuw op het spel stonden.

Stemmen in de staat Georgia in de Verenigde Staten gebeurde uiteraard coronaproof – Bron: Isopix

Democraten hebben beide zetels nodig

Daarin stonden telkens de twee kandidaten met de meeste stemmen uit de eerste ronde tegenover elkaar. In de ene race neemt de zittende Republikeinse senator Kelly Loeffler het op tegen haar Democratische uitdager Raphael Warnock. De andere zetel is een strijd tussen de Republikein David Perdue en de Democraat Jon Ossoff.

Als de Democraten beide zetels winnen, hebben ze een meerderheid in de Senaat. Weten de Republikeinen één zetel te behouden, dan wachten er de toekomstige president Joe Biden moeilijke jaren.

Perdue vs. Ossoff

Normaal is Georgia al jarenlang het terrein van de Republikeinen, maar tijdens de presidentsverkiezingen wist Joe Biden de staat verrassend blauw te kleuren. Ook toen was het een nek-aan-nekrace.

Ook deze keer is het enorm spannend. De levensbelangrijke verkiezing lokte enorm veel stemmers naar de stembus, ondanks de zwaar woekerende coronapandemie in de Verenigde Staten.

De Democraat Raphael Warnock is door meerdere Amerikaanse media al uitgeroepen als winnaar van de ene Senaatsverkiezing. Hij zou het daarbij nipt halen van Kelly Loeffler. Daardoor lijkt het aan te komen op de strijd tussen David Perdue en Jon Ossoff. Het verschil tussen beiden bedraagt op dit moment slecht enkele stemmen.