Georgia gaat stemmen hertellen

De Amerikaanse staat Georgia gaat alle stemmen voor de presidentsverkiezingen opnieuw tellen. Dat laat Brad Raffensperger, de staatssecretaris van Georgia weten.

Georgia gaat een audit houden. Concreet betekent dat dat de staat alle stemmen die tijdens de presidentsverkiezingen zijn uitgebracht met de hand gaat hertellen. Voorts zal er ook een controle komen om na te gaan of er tijdens de stembusgang geen sprake was van fraude.

‘Aangezien het verschil tussen de twee presidentskandidaten zodanig klein is, hebben we geen andere keus dan de stemmen met de hand opnieuw te tellen’, laat Raffensperger weten. ‘We willen de hertellingen starten voor het einde van de week.’

Biden voorlopige winnaar

Volgens de huidige resultaten is de overwinning in Georgia voor Biden met 14.111 stemmen in zijn voordeel Dat is een verschil van 0,3 procent. Een hertelling kan in Georgia aangevraagd worden zodra de marge kleiner is dan 0,5 procent.

De hertelling zal hoe dan ook Biden de verkiezing niet kosten. Zelfs zonder de staat heeft hij met 279 zetels voldoende zetels in handen om president-elect te blijven.

Trump wint Alaska

Tot slot laten de nieuwszenders CNN en BBC weten dat Donald Trump de staat Alaska gewonnen heeft. Verwacht wordt dat ook de Republikeinse senator Dan Sullivan herkozen wordt. Daarmee krijgen de Republikeinen de helft van de senaatszetels in handen.

In januari vindt een run off plaats in Georgia om te bepalen welke twee politici daar verkozen worden tot senator. Bij een overwinning voor de Democraten krijgen we een gelijke verdeling in het senaat met 50 zetels voor zowel de Republikeinen als de Democraten.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20