Europese beurzen niet onder de indruk van Amerikaanse Capitoolcrisis

De chaos in de VS lijkt beleggers nauwelijks te deren. De Brusselse beurs staat enkele uren na opening comfortabel in de groene zone. Ook de andere Europese indexen staan op winst, enkel de Londense FTSE100 geeft 0,4 procent prijs.

Meer dan de bestorming van het Capitool is het de Democratische overwinning in de Senaat, en de bekrachtiging van Bidens overwinning, die de beurzen stuwt. Nu beide kamers van het Amerikaanse parlement blauw kleuren, belooft zijn presidentschap een pak slagkrachtiger te worden. Beleggers verwachten dat de toekomstige president geld zal ophalen op de financiële markten om een stevig investeringsprogramma door te voeren.

De Bel 20 klimt dan ook met 0,42 procent tot 3.732,59 punten. De fabrikant van roestvrij staal Aperam (+3,99 procent) is er de grote winnaar van deze beursvoormiddag. Dat is de rode draad van de Europese beurswinsten vandaag: door het vooruitzicht op meer Amerikaanse stimulus zijn het vooral aandelen in groeigevoelige markten zoals, industrie, mijnbouw en energie die de winsten stuwen.

AB InBev geeft meer dan een procent prijs, nadat een nieuw rapport van ING voorspelt dat ook 2021 voor de bierbrouwer ‘een verloren jaar’ wordt. Door de lockdowns die nog steeds in een groot deel van de wereld van kracht zijn, en het trage vaccinatietempo ziet de ING-analist weinig kans op herstel het komende jaar.

Frankfurt en Parijs staan respectievelijk 0,65 procent en 0,43 procent in het groen. De Londense FTSE100 is voorlopig de rode eend in de bijt. De grootste daler is er Auto Trader Group, de grootste digitale marktplaats voor auto’s van het VK. Onder de verstrengde Britse lockdown verwacht Auto Trader een grote terugval in de verkoop van voertuigen.

De een zijn dood…

De koploper van het Britse peloton is afgetekend supermarktketen Sainsbury’s. Aangezien mensen meer thuis koken en leven, varen voedingswinkels wel bij strengere maatregelen. Na stevige verkoopcijfers tijdens de eindejaarsperiode heeft Sainsbury’s trouwens zijn winstprognose opgetrokken. Het aandeel schiet 3,4 procent omhoog.

De Democratische overwinning is ook voelbaar in andere markten. De futures van koper, een barometer voor de groei van de wereldeconomie, stegen met 0,3 procent tot het hoogste punt in 8 jaar.

Ook de olieprijs bleef hangen op het hoogste punt in 10 maanden, door de plotse Saoedische productiebeperking. De internationale maatstaf Brent staat nu op 54,68 dollar per vat.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20