Berlijn blijft cultuursector verder ondersteunen; na coronapandemie dreigt nu ook energiecrisis

De Duitse hoofdstad Berlijn gaat zijn culturele sector verder financieel ondersteunen. Het stadsbestuur vreest immers dat de energiecrisis zwaar op de organisatie van culturele evenement zal wegen. Berlijn grijpt daarbij terug naar een systeem dat ook al werd gehanteerd om de cultuursector van de stad te helpen de impact van de coronacrisis op te vangen.

Waarom is dit belangrijk?

Het stadsbestuur van Berlijn zegt te vrezen dat zijn cultuursector de volgende maanden met aanzienlijke problemen zal worden geconfronteerd. Organisatoren van evenementen zullen immers met zware rekeningen voor verwarming rekening houden. Dit kan de sector in financiële problemen brengen. Gehoopt wordt dat de overheidssteun de sector zal helpen de energiecrisis te overleven.

Steun coronacrisis wordt verder gezet: Het stadsbestuur van Berlijn besliste om de maatregelen van het programma Perspektive Kultur, dat de culturele sector moest helpen om de coronacrisis te overleven, tot eind volgend jaar te verlengen.

  • “De sector wordt dit jaar met unieke uitdagingen geconfronteerd”, merken woordvoerders van het Berlijnse stadsbestuur op. “Zware uitgaven, onder meer voor de energievoorziening, hebben daarbij voor problemen op het gebied van cashflow en liquiditeit gezorgd.”
  • Initiatiefnemers die kunnen aantonen financiële problemen te moeten vrezen, zullen bij het Berlijnse stadsbestuur kunnen rekenen op financiële steun tot een maximum van 500.000 euro.
    • Er moet volgens het stadsbestuur rekening mee worden gehouden dat deze winter, wanneer de energiecrisis zwaar zal beginnen te wegen en tegelijkertijd de verwarming hoger zal moeten worden gedraaid, de financiële situatie voor vele culturele activiteiten verder dreigt te verslechteren.
    • Daarnaast benadrukt het stadsbestuur dat vele partijen nog altijd met de naweeën van de coronacrisis worstelen.
    • De heropleving na de uitbraak van de pandemie werd bovendien tijdens de eerste helft van dit jaar door de oplopende inflatie afgeremd.

Cultuur een cruciale economische pijler: Tijdens de coronacrisis hebben in Berlijn meer dan tweehonderd culturele bedrijven op steun van de overheid kunnen rekenen.

  • Daarbij werd over een periode van twee jaar in totaal een bedrag van 42 miljoen euro uitgekeerd. Partijen die in het kader van Perspektive Kultur op steun van de overheid konden rekenen, zullen opnieuw voor een tussenkomst in aanmerking komen.
  • Berlijn bestempelt cultuur als een cruciale pijler van zijn economie. De stad heeft dan ook een reeks projecten opgezet om de lokale cultuursector na de coronapandemie een succesvolle doorstart te garanderen.
  • Om die doelstelling te bewerkstellingen werd onder meer het project “Neustart Wirtschaft” opgezet. Daarbij werd een budget van 300 miljoen euro voor culturele en toeristische initiatieven opgezet.

(as)

Meer