Berlijn wil zijn status als internationale filmhoofdstad verder versterken

Berlijn wil zijn status als internationale filmhoofdstad verder versterken. Dat heeft Franziska Giffey, burgemeester van Berlijn, bevestigd. Er werden een aantal maatregelen aangekondigd om nog meer nationale en internationale filmproducties naar de Duitse hoofdstad te kunnen lokken.

Waarom is dit belangrijk?

Entertainment en film in het bijzonder vormen een belangrijke pijler van de Berlijnse economie. De sector creëert in de stad veel tewerkstelling en ondersteunt een groot aantal andere economische activiteiten. Bovendien voeren de filmproducties ook promotie voor de Duitse metropool, die hierdoor ook op toeristisch vlak in de sector een meerwaarde vindt.

Een rijke geschiedenis: Berlijn is internationaal een belangrijke filmstad. Talloze succesvolle bioscoopfilms en televisieseries werden in de Duitse hoofdstad gemaakt.

 • In Berlijn werden een groot aantal bekende bioscoopfilms gedraaid. Onder meer ‘The Bourne Supremacy’ en ‘The Queen’s Gambit’ werden grotendeels in de Duitse hoofdstad opgenomen.
 • Vele andere titels geven zelf hun locatie van gebeuren aan, zoals ‘Funeral In Berlin’, ‘Berlin Berlin’, ‘Berlin Station’ of ‘Dogs of Berlin’.
 • Beroemd werden ook Duitse filmproducties zoals ‘Lola rennt’ of ‘Wir Kinder vom Bahnhof Zoo’ en televisieseries zoals ‘Charitée’
 • Bovendien is er het Filmpark Babelsberg, waar grote hoofdstukken van de Duitse filmgeschiedenis zijn geschreven.
 • Daarnaast is er het jaarlijkse Internationale Filmfestival van Berlijn, waar ook de Gouden Beren worden uitgereikt.

Een sterk economisch belang: De Berlijnse Senaat lanceerde op het einde van de voorbije eeuw het initiatief ‘Film-friendly City’ om voor de activiteiten van de filmsector betere voorwaarden te scheppen. Sindsdien heeft de stad zich tot de belangrijkste filmlocatie in Duitsland ontwikkeld.

 • Om deze positieve ontwikkeling in de toekomst voort te zetten, moeten volgens het stadsbestuur echter de randvoorwaarden worden aangepast aan de toenemende en veranderende eisen van de filmindustrie.
 • Tijdens de voorbije Berlinale, in februari van dit jaar, beloofde burgemeester Giffey nieuwe initiatieven om de Berlijnse filmindustrie verder te versterken.
 • Daarbij wees Giffey erop dat in Berlijn vorig jaar in totaal 6.000 filmdagen werden geregistreerd. Dit betekent dat er elke dag van het jaar op gemiddeld 17 locaties in de Duitse hoofdstad een filmactiviteit kon worden genoteerd.

Een aanzienlijk budget: De Berlijnse Senaat heeft zopas de ondersteunende maatregelen voor de plannen van Giffey goedgekeurd.

 • Daarbij is voor Medienboard Berlin, die de filmactiviteiten in de Duitse hoofdstad coördineert, tot eind volgend jaar een budget van 44 miljoen euro gereserveerd. Burgemeester Giffey merkte daarbij op dat elke euro steun aan de Medienboard de economie van de stad 7 euro inkomsten oplevert.
 • Daarnaast kondigde de burgemeester aan dat Berlijn voor de filmsector een uniek aanspreekpunt zal creëren. Die autoriteit zal de vergunningen voor filmmakers over het hele grondgebied van de stad uitreiken. Tot nu toe lag die bevoegdheid bij de individuele districten, wat niet op alle locaties even goed bleek te werken.
 • Tenslotte maakte Giffey nog bekend dat de Deutsche Film- und Fernsehakademie, de Berlijnse filmacademie, zal worden gemoderniseerd.

(lb)

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.