Berlijn investeert bijna 300 miljoen euro in herlancering toerisme en culturele sector

Berlijn lanceert een nieuw investeringsprogramma dat de toeristische en culturele sector in staat moet stellen om na de terugslag van de coronacrisis een nieuwe start te nemen. Er wordt voor dit programma, “Neustart Wirtschaft”, een bedrag van 290 miljoen euro voorzien. Dat heeft Franziska Giffey, burgemeester van Berlijn, gezegd.

“Het programma ‘Neustart Wirtschaft’ is gericht op de financiering van kleine en middelgrote bedrijven in de toeristische en culturele sector”, merkt burgemeester Giffey op. “Met dit nieuwe project wil de lokale overheid een ondersteuning voorzien voor de sectoren die door de uitbraak van de coronapandemie het zwaarst zijn getroffen.”

Nieuwe groei

“Er wordt een bedrag van 290 miljoen euro voorzien voor investeringen in bedrijven, maar er is daarbij ook een budget van 40 miljoen euro gereserveerd in de vorm van subsidies voor kunstenaars”, beklemtoont Franziska Giffey.

“Er is een duidelijk onderscheid tussen ‘Neustart Wirtschaft’ en de initiatieven die de voorbije twee jaar in het kader van de pandemie werden gelanceerd”, verduidelijkt de burgemeester. “Die eerdere programma’s moesten de sectoren vooral helpen om de klap door gederfde inkomsten op te vangen.”

“Het nieuwe initiatief is echter gericht op een stimulans van een nieuwe groei. Het programma richt zich op kleine en middelgrote bedrijven, maar ook op de ambachtelijke sector en freelance kunstenaars.”

Cultuur

Het stadsbestuur meldt dat “Neustart Wirtschaft” zich vooral op het toerisme, de horeca, de evenementensector en de creatieve industrie wil richten. “Er is een pakket van meer dan dertig maatregelen uitgewerkt om het lokale bedrijfsleven te stimuleren en Berlijn opnieuw uit te bouwen als een toeristische bestemming en een forum voor congressen.”

Tegelijkertijd wordt de lopende noodhulp voor cultuurwerkers al deze zomer door het nieuwe initiatief “Perspektive Kultur” vervangen.

“Berlijn heeft een kleurrijk en divers cultureel landschap”, merkt Klaus Lederer, Berlijns senator voor Cultuur, op. “Al die partijen hebben de voorbije twee jaar echter vooral moeten vechten om te overleven. Wij hebben daarbij onze steun verleend. Dat was echter liquiditeitshulp, die uitsluitend het bestaan ​​moest verzekeren.”

“Nu gaat het om iets heel anders. Nu moeten er inspanningen worden gedaan om de cultuursector weer opnieuw te lanceren. Daarvoor is echter een startfinanciering noodzakelijk. Dit moet de sector een nieuw perspectief op de toekomst bieden. Dit nieuwe programma moet de culturele sector van de stad nieuw leven inblazen en helpen het publiek terug te winnen.”

(lb)

Meer