Belgische voetbalclubs lanceren offensief voor BeNeLiga

De Belgische profclubs geven groen licht voor een actieve rol van de Pro League om een Belgisch-Nederlandse voetbalcompetitie op te zetten.

Het idee van een BeNeLiga, of Beneleague, gaat al ruim twintig jaar mee, maar nooit kwam er schot in de zaak. Nu willen de Belgische clubs een nieuwe poging wagen.

‘Er is een unaniem draagvlak om de mogelijke realisatie van de Beneleague alle kansen te geven’, zegt de Pro League na afloop van haar algemene vergadering. ‘Het management van de Pro League zal vanaf nu hierin een actieve rol opnemen. De Beneleague moet gepaard gaan met de verzekering van de economische stabiliteit voor de overige professionele clubs door middel van de creatie van één nationale topcompetitie op basis van duurzame licentie- en competitieregels.’

Twee vliegen in een klap

Een BeNeLiga zou dus twee vliegen in een klap slaan. Topclubs als Club Brugge of Anderlecht zouden zich kunnen meten met clubs als Ajax Amsterdam of PSV Eindhoven in een competitie die de nodige schaal en allure zou hebben om zich in het eerste peloton achter de grote vijf (Engeland, Spanje, Duitsland, Italië en Frankrijk) te nestelen. Huidig competitieleider Club Brugge, dat naar de beurs trekt, is een van de meest uitgesproken voorstanders.

Op Belgisch niveau zou een aanslepend probleem, de economische leefbaarheid van de competitie 1B of de vroegere Tweede Klasse, de wereld uit geholpen worden, want 1A en 1B zouden fusioneren in ‘één nationale topcompetitie’.

Herverkaveling

De vraag is evenwel of voldoende Nederlandse clubs open staan voor een binationale competitie. Geld kan de doorslag geven. Volgens consultancybureau Deloitte zouden de Belgische en Nederlandse profclubs hun opbrengsten met een slordige 30 procent kunnen verhogen via een BeNeLiga. Eerder al circuleerde het idee voor een competitie met 10 clubs uit Nederland en 8 uit België.

De manoeuvres zijn in een breder perspectief te plaatsen. Het hele Europese topvoetbal staat mogelijk voor een herverkaveling, omdat sommige megaclubs brood zien in een afzonderlijke Super League.

Meer