België wil sancties tegen Wit-Rusland herzien

Belgische diplomaten riepen de Europese Unie op om de sancties tegen Wit-Rusland te herbekijken. In een brief aan andere EU-lidstaten vroeg de Permanente Vertegenwoordiging in de EU om vooral milder te zijn tegenover de potasindustrie. Belgische waterleveranciers maken van potas gebruik om water te zuiveren.

De Permanente Vertegenwoordiging meldde dat de restricties op import van kaliummeststof te streng zijn. De sancties zijn vooral gericht op het Wit-Russische bedrijf Belaruskali, dat nauwe banden onderhoudt met president Loekasjenko. Het bedrijf heeft wereldwijd één vijfde van alle kaliummeststof-handel in handen.

Douaneproblemen

Ook Europese bedrijven maken gebruik van Belaruskali’s meststoffen, maar ook pure potas werd geïmporteerd. Potas is een zoutmengsel dat voornamelijk uit kaliumcarbonaat bestaat. Het wordt onder meer gebruikt in de zuivering van water naar drinkbaar water. Een groot Belgisch waterzuiveringsbedrijf maakt ook gebruik van potas voor haar installaties.

Door de strenge sancties ondervindt het bedrijf nu problemen aan de douane, net zoals vele andere Europese bedrijven. De schrik leeft dat, als de EU de sancties blijft aanhouden, Belaruskali op zoek gaat naar andere markten om haar producten kwijt te raken. Volgens de Amerikaanse krant Bloomberg zouden verschillende Europese landen het voorstel steunen.

Ryanair-incident

De sancties tegen president Loekasjenko en zijn aanhang werden opgelegd nadat een Ryanair-vlucht die boven Wit-Rusland vloog werd bevolen te landen. Aan boord bevond zich Roman Protasevich, een journalist en activist die zich al meermaals negatief uitliet tegen het regime. De man werd samen met zijn vriendin gearresteerd.

Het incident leidde tot wereldwijde verbazing, waarna zowel de VS als de Europese Unie besloten het dictatoriale regime van Loekasjenko te boycotten. Het is niet het eerste schandaal rond Loekasjenko, en zeker niet het laatste.

Het betreft hier een aanpassing van de huidige sancties tegen Wit-Rusland. Die worden momenteel op het sectorale overleg van de Europese Raad (vergelijkbaar met Kamercommissies in België) genomen. “De impact van dergelijke sancties op bedrijven binnen de EU kunnen pas goed gemeten worden eens deze sancties ook effectief genomen zijn”, vertelt een Belgische diplomatieke bron. “In het geval van potas zien we dat mits een kleine technische aanpassing van de hoeveelheid die mag geïmporteerd worden, het probleem grotendeels verholpen is. Het is dus niet zo dat we de hele sanctie an sich willen herzien. “

(bzg)

Meer