BBC bereikt wereldwijd nagenoeg een half miljard mensen

De British Broadcasting Company (BBC) bereikt momenteel wereldwijd een publiek van 489 miljoen mensen per week. Daarmee is het publiek tegenover vorig jaar nog met 20 miljoen mensen uitgebreid. Dat blijkt uit het jaarlijkse rapport dat over de internationale uitstraling van de Britse omroep wordt opgesteld. De analisten wijzen erop dat het wereldwijde publiek van de BBC op tien jaar tijd meer dan een verdubbeling heeft gekend.

Verwacht wordt dat de Britse omroep volgend jaar, wanneer de BBC zijn eerste eeuwfeest viert, over de hele wereld voor de eerste keer meer dan 500 miljoen mensen zal bereiken.

Vertrouwen

“Ook de internationale nieuwsservices van de BBC laten een nieuw record optekenen”, werpen de analisten op. “De verschillende diensten van de divisie – World Service languages, World Service English, World News TV, BBC.com en BBC Media Action – bereiken momenteel 456 miljoen mensen per week. Dat betekent een stijging met 18 procent tegenover vorig jaar.”

“De verdubbeling van het internationale bereik toont de waardering en het vertrouwen dat de diensten van de Britse omroep wereldwijd steeds meer genieten”, benadrukte Tim Davie, directeur-generaal in een commentaar op het rapport.

“De cijfers tonen bovendien dat de omroep voor het Verenigd Koninkrijk en zijn waarden een belangrijk ambassadeur is op het internationale toneel.”

“Het wereldwijde publiek van BBC News heeft eveneens recordniveaus bereikt,” voegt Liliane Landor, directeur van de BBC World Service, daaraan toe. “De Britse omroep geniet wereldwijd een bijzonder sterke reputatie voor het verstrekken van betrouwbaar, onpartijdig nieuws en informatie.”

“We hebben kunnen ervaren hoe belangrijk zijn services zijn geweest bij cruciale gebeurtenissen, van de uitbraak van de coronacrisis tot verkiezingen en conflicten.”

“De BBC heeft tevens zijn positie kunnen versterken in een aantal precaire markten – zoals Iran, Afghanistan, Myanmar en de Democratische Republiek Congo – waar de toegang tot betrouwbaar en onpartijdig nieuws van het grootste belang is.

Digitaal

De BBC World Service, die de taaldiensten en World Service English omvat, bleef ook vorig jaar een belangrijke groeimotor en vertegenwoordigt nog steeds het grootste deel van het wereldwijde bereik van de Britse omroep.

Het wekelijkse bereik van de World Service staat nu op 364 miljoen mensen per week. Dat is 13 miljoen eenheden meer dan een jaar eerder. De talendivisie had het voorbije jaar het grootste aandeel in de groei.

Deze diensten bereiken nu wekelijks 313 miljoen mensen. Dat is een groei van 7 procent ten opzichte van vorig jaar. De sterkste stijgingen werden opgetekend voor talen zoals Pidgin, Igbo, Yoruba, Gujarati en Punjabi. 

Daarnaast wijzen de analisten op de aanhoudend toenemende populariteit van de digitale diensten, die hun publiek met 23 procent tot 186 miljoen mensen zagen toenemen. Inmiddels is 39 procent van de World Service afkomstig van digitale platformen.

Bij BBC News loopt dat op tot 41 procent. BBC.com liet een stijging met 25 procent optekenen en heeft nu een bereik van 40 miljoen personen. 

India is met een publiek van 65 miljoen mensen voor BBC News de belangrijkste buitenlandse markt, gevolgd door de Verenigde Staten (48 miljoen), Nigeria (34 miljoen), Kenia (15 miljoen) en Tanzania (14 miljoen). De top tien bestaat verder uit Iran, Bangladesh, Afghanistan, Brazilië en Pakistan.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20