China haalt BBC World News uit de ether

China heeft de uitzending van radio- en televisiezender BBC World News verboden op zijn grondgebied.

De Nationale Radio en Televisie Administratie liet weten dat BBC World News niet aan de vereiste voldeed dat ‘nieuwsberichtgeving waarachtig en onpartijdig’ moet zijn, en dat de zender de ‘nationale belangen en etnische solidariteit’ van China ondermijnde.

De ‘incorrecte en partijdige verslaggeving’ van de Britse zender over mensenrechtenschendingen in Xinjiang, de protestgolf in Hongkong en de coronapandemie liggen aan de basis van beslissing, zo luidt de officiële verklaring.

De Chinese telecomregulator zei dat een aanvraag van de BBC om nog een jaar uit te zenden niet zou worden geaccepteerd. De Britse minister van Buitenlandse Zaken noemt het besluit een ‘onaanvaardbare inperking van de mediavrijheid’.

Oog om oog

Vorige week trok de Britse telecomwaakhond Ofcom echter de vergunning in van China Global Television Network, een Engelstalige Chinese staatszender. De invloed van de Communistische Partij op de omroep zou te groot zijn, wat in strijd is met de statuten van Ofcom. China dreigde al met vergeldingsmaatregelen na het nieuws.

China en het Verenigd Koninkrijk liggen al even op ramkoers. Er is de diplomatieke vete over het speciale Britse visum voor Hongkongers die uit de greep van China willen blijven. Verder heeft ook de beslissing om Huawei te weren uit de uitrol van het Britse 5G-netwerk kwaad bloed gezet in Peking. Dat veroorzaakte een sneeuwbaleffect van verschillende Europese landen die het Britse voorbeeld volgden.

Het gaat veelal om een symbolische daad; De radio- of televisiezenders van BBC World waren tot nog toe slechts zeer beperkt beschikbaar in China. Het werd in principe enkel uitgezonden in hotels en appartementsgebouwen waar buitenlanders verbleven, en in sommige bedrijven.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20