Ook Zweden weert Huawei uit 5G-netwerk

De Zweedse telecomregulator verbiedt het gebruik van producten van de Chinese leveranciers Huawei en ZTE. Het verbod geldt voor bedrijven die deelnemen aan de geplande veiling van 5G-frequenties.

De Zweedse Post- en Telecomautoriteit (PTS) zegt dat de ban er komt op aanraden van de Zweedse (militaire) inlichtingendiensten. 

De Verenigde Staten zetten Europese landen onder druk om Chinese bedrijven uit te sluiten van het bouwen van 5G-netwerken. Dat zou volgens de Amerikanen een te groot veiligheidsrisico inhouden. Chinese bedrijven en burgers zijn namelijk bij wet verplicht om de staat te helpen bij het verzamelen van inlichtingen, als die daarom vraagt. Voor de volledigheid: bedrijven in de VS zijn ook verplicht om de Amerikaanse veiligheidsdiensten toegang te verschaffen tot hun datacentra, als die daarom vragen. 

Volgens persagentschap Reuters noemden de Zweedse inlichtingen China na een onderzoek ‘één van de grootste bedreigingen voor de Zweedse nationale veiligheid’. 

De één zijn dood…

Het Verenigd Koninkrijk besloot in juli al om Huawei volledig te weren uit de ontwikkeling van zijn 5G-infrastructuur, nadat de Chinese telecomreus eerst een contract werd toegewezen. Het VK was één van de eerst Europese landen die toegaf aan de Amerikaanse druk. Bij ons hebben Proximus en Orange ook geopteerd voor het Finse Nokia voor de bouw van het Belgische 5G-netwerk, ten koste van Huawei. 

Zweden is uiteraard ook de thuisbasis van Ericsson, de belangrijkste Europese leverancier van telecominfrastructuur. Verwacht wordt dat zowel Nokia als Ericsson zullen profiteren van de Zweedse ban op Huawei. 

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20