Ondanks looninlevering blijft Gary Lineker bij de BBC de absolute grootverdiener

Gewezen topvoetballer Gary Lineker, presentator van het iconische televisieprogramma “Match of the Day”, blijft met een jaarloon van 1,36 miljoen pond de best betaalde medewerker van de British Broadcasting Corporation (BBC). Dat blijkt uit het jaarverslag dat de Britse omroep heeft gepubliceerd. Lineker ontving daarmee wel een beduidend lager salaris dan het jaar voordien. Hij had immers ingestemd met een looninlevering van 400.000 pond.

Radiopresentatrice Zoe Ball staat in de ranglijst op de tweede plaats met een loon van 1,13 miljoen pond. Ook zij stemde in met een looninlevering.

Budgetten

In totaal besteedde de BBC vorig jaar een bedrag van 130 miljoen pond aan vergoedingen voor zijn presentatoren op radio en televisie. Dat betekende een daling met 10 procent tegenover het jaar voordien. Op de lonen voor de presentatoren met een vergoeding van meer dan 150.000 pond kon in totaal een bedrag van 2,2 miljoen pond worden bespaard. 

De BBC wordt door budgetbeperkingen gedwongen tot aanzienlijke besparingen. Tim Davie, directeur van de Britse omroep, benadrukte daarbij dat de presentatoren zich bij de gesprekken over de looninleveringen bijzonder constructief hebben opgesteld.

Het conservatieve parlementslid Julian Knight – voorzitter van het Digital, Culture, Media and Sport Committee – stelde in een reactie de toegevingen van de presentatoren te verwelkomen, maar wees er wel op dat Gary Lineker nog altijd een jaarsalaris van 1,36 miljoen pond opstrijkt. 

Tussen de tien topverdieners van de Britse omroep kunnen vier vrouwen – Zoe Ball, Fiona Bruce, Vanessa Feltz en Lauren Laverne – worden teruggevonden. Dat aantal ligt even hoog dan het jaar voordien. Op de lijst met toppresentatoren staan in totaal veertig mannen, tegenover eenendertig vrouwen. Tony Hall, voormalig directeur-generaal van de omroep, had nochtans beloofd die kloof tegen eind vorig decennium te dichten.

Minderheden

Verder blijkt uit het rapport nog dat de volledige top tien door blanke presentatoren wordt ingevuld. In totaal is 20 procent van de presentoren met een salaris van minstens 150.000 pond afkomstig uit een etnische minderheid, tegenover 18 procent het jaar voordien. In totaal blijkt echter het aandeel van de minderheidsgroepen in het totaalpakket vergoedingen licht te zijn gedaald.

Een gedeelte van de besparingen kon worden gelinkt aan de uitbraak van de coronacrisis. Daarbij wordt onder meer gewezen naar de schrapping van het tennistornooi van Wimbledon van vorig jaar, dat voor de BBC door Sue Barker en John McEnroe wordt gevolgd. Toch stelde Davie dat de meeste looninleveringen een structureel karakter hebben. Ook een aantal andere evenementen werden van de kalender gehaald.

Verder wordt benadrukt dat de cijfers geen betrekking hebben op de activiteiten van de BBC Studios, de commerciële divisie van de Britse omroep. Die divisie is immers wettelijk niet verplicht de vergoeding voor zijn medewerkers te publiceren.

Tenslotte wordt er in het rapport op gewezen dat het hogere kader van de omroep nog 241 personen telt. Dat betekende een afslanking met twaalf eenheden tegenover het jaar voordien.

(am)

Meer