Baggeraar DEME vaart solo naar de beurs: beleggersdroom komt uit

Waar Belgische beleggers al jaren op aandrongen, komt vandaag eindelijk uit. DEME, een van de grootste baggergroepen ter wereld, krijgt een eigen beursnotering.

DEME, goed voor 5.200 werknemers, is een van de grootste baggerbedrijven met wereldwijde activiteiten en is onder meer een veelgevraagde partner voor windmolenparken op zee. Het bedrijf behoort tot de Belgisch-Nederlandse “grote vier”, naast eeuwige rivaal Jan De Nul en de Nederlandse groepen Boskalis en Van Oord.

Moedergroep CFE, in essentie een bouwgroep, maakte vorig jaar bekend dat de tijd rijp is voor zijn paradepaardje om op eigen benen te staan. Dat wordt vandaag werkelijkheid, met een eigen beursnotering voor DEME.

Beleggen zonder “ruis”

Daarmee komt eindelijk de droom uit van de vele beleggers die graag alleen in de erg internationaal georiënteerde baggergroep willen stappen, zonder de “ruis” van CFE’s bouwbedrijven, die vooral in België, Luxemburg en Polen actief zijn. DEME, een afkorting van Dredging, Environmental & Marine Engineering, ontwikkelt ook verscheidene andere maritieme en milieu-activiteiten.

“Twee onderscheiden, autonome en solide genoteerde ondernemingen, elk met een eigen bestuur, bieden meer duidelijkheid en transparantie”, zegt CFE. De analisten van ING wijzen erop dat DEME momenteel ondergewaardeerd is in vergelijking met sectorgenoot Boskalis.

CFE’s grote aandeelhouders, de Antwerpse holding Ackermans & van Haaren en de Franse bouwgroep Vinci, steunen de splitsing. AvH zal van zowel DEME als CFE de meerderheidsaandeelhouder blijven, met een belang van telkens 62 procent.

Eerste koersbeweging

“DEME bereidt zich voor om te profiteren van de energietransitie: offshore wind, groene waterstof & diepzeemijnbouw”, schrijft KBC Securities. De analisten stippen wel aan dat de omzet uit de traditionele baggeractiviteiten in de afgelopen vier jaar nog steeds 40 procent van de omzet bedroegen.

“De baggermarkt behoudt zijn solide baggerpijplijn, terwijl de netto vlootuitbreiding beperkt blijft. Als we kijken naar de orderportefeuille per eind 2021, is het duidelijk dat offshore-windenergie de komende jaren een belangrijk groeigebied zal zijn voor DEME.”

Beleggers hebben er zin in, want ze stuurden DEME in het eerste handelsuur fors hoger.

(fjc)

Meer