Autoland in rep en roer: Europese dealers van Fiat, Opel, Peugeot en Citroën zien hun contract opgezegd

Autogroep Stellantis heeft al zijn dealercontracten in Europa opgezegd. De huidige samenwerkingsvormen worden begin juni 2023 stopgezet. Dat heeft Stellantis aangekondigd. Het autoconcern zegt dat de maatregel noodzakelijk is om het dealernetwerk aan de toekomstige ontwikkelingen in de sector aan te passen.

Stellantis heeft de merken Abarth, Alfa Romeo, Chrysler, Citroën, Dodge, DS, Fiat, Jeep, Lancia, Maserati, Opel, Peugeot, Ram en Vauxhall in portefeuille. De European Council for Motor Trades and Repairs (Cecra), de federatie van de Europese autodealers en garagisten, reageert kritisch op het bericht.

Alle merken onder één dak

Stellantis werd eerder dit jaar gevormd door een fusie tussen de autoconcerns Fiat-Chrysler en PSA Group. Door die samensmelting werd er langer rekening mee gehouden dat de nieuwe groep ook in het verkoopscircuit al zijn veertien merken onder één dak zou willen brengen.

Bovendien staat de autosector voor een aantal grote nieuwe ontwikkelingen, zoals de elektrische en autonome mobiliteit, die het karakter van de industrie sterk zullen veranderen. Elektrische wagens vergen in het algemeen minder onderhoud dan auto’s met verbrandingsmotoren.

In het kader van die nieuwe ontwikkelingen heeft Stellantis naar eigen zeggen beslist om alle samenwerkingsakkoorden voor verkoop en service te beëindigen. ‘Bedoeling is daarna om op basis van een aantal objectieve criteria een nieuw distributienetwerk te selecteren’, aldus de autobouwer.

Daarbij wordt gewag gemaakt van dealers die de meerdere werken van de groep zullen vertegenwoordigen. Stellantis zegt daarbij te willen streven naar een klanttevredenheid op het hoogste niveau.’

Stellantis heeft eerder al te kennen gegeven een jaarlijkse besparing van meer dan 5 miljard euro te zullen nastreven. De verkoopoperaties en algemene uitgaven zouden in die synergieën een bijdrage van 7 procent moeten leveren.

Onzekerheid

De Europese dealerfederatie Cecra waarschuwt in een commentaar de ontwikkelingen nauwlettend te zullen volgen. De federatie heeft onder meer kritiek over de onzekere situatie waarin de dealers worden geduwd.

Stellantis heeft weliswaar aangevoerd dat gesprekken met de dealers zullen worden opgestart om de toekomst te bespreken, maar het is alvast duidelijk dat de autobouwer daarbij met een kleiner netwerk zal willen werken. Dat roept vele vragen over de overlevingskansen van de getroffen partijen.

Een aanzienlijk aantal dealers zal uit dat netwerk verdwijnen. Vooral de kleinere verkopers dreigen uit de boot te vallen. De brede portfolio van Stellantis krijgt immers het gemakkelijkst bij de grotere verkooppunten onderdak.

(evb)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20