De Australische miljardair Andrew Forrest, die volgens zakenblad Forbes een fortuin van 17 miljard dollar bezit, wil Oekraïne helpen met de heropbouw van het land, na de oorlog. Hij start een crowdfunding voor honderd miljard dollar. De eerste 500 miljoen komen uit eigen zak.
Australische mijnboer en miljardair zet eigen ‘Marshallplan’ op touw om Oekraïne terug op te bouwen
Waarom is dit belangrijk?
Door de sectoren meteen te vergroenen, moet Oekraïne een wereldvoorbeeld worden voor de groene economie van de toekomst.De essentie: Met het Ukraine Green Growth Initiative wil Forrest eerst en vooral de energie- en communicatiesector in Oekraïne heropbouwen.
- Het fonds, georganiseerd door Forrests investeringsfirma Tattarang Group, moet in eerste instantie 25 miljard dollar opleveren, maar verwacht wordt dat het 100 miljard kan ophalen.
- Dit doet Forrest echter niet alleen. Larry Fink, de sterke man achter investeringsfonds BlackRock, zou zijn steun al hebben beloofd aan het fonds. Ook ging de Australische miljardair, die al sinds maart werkt aan het plan, op de koffie bij verschillende wereldleiders, waaronder de Amerikaanse president Joe Biden en Europese Commissievoorzitter Ursula von der Leyen.
- “Andrew en ik zijn overeen gekomen dat de Russische infrastructuur, daterend uit de communistische tijd, niet moet vervangen worden. In de plaats springen we over naar de nieuwste technologie”, klonk Oekraïens president Volodymyr Zelensky triomfantelijk. “Wat de Russen hebben vernield, kan worden vervangen met de nieuwste, meest moderne groene en digitale infrastructuur.”
Wie? Andrew Forrest is één van Australië’s grootste ondernemers, en prijkt op de Forbes-ranglijst van rijkste mensen op de negentigste plaats.
- Forrest verdiende zijn fortuin grotendeels als topman en meerderheidsaandeelhouder van Fortescue Metals Group (FMG), de op drie na grootste producent van ijzererts ter wereld.
- Daarnaast is hij ook de sterke man achter Tattarang, een van de grootste investeringsfirma’s van het land. Via dit bedrijf investeert hij in de veehouderij, waterstoftechnologie, schoenenfabrikant RM Williams en nog verschillende andere bedrijven.
- De laatste jaren zet Forrest hard in op liefdadigheid. Zo streeft hij met the Minderoo Foundation voor meer rechten voor de oorspronkelijke Australiërs (de Aboriginals) en met the Walk Free Foundation voor het beëindigen van de moderne slavernij.
Marshallplan? Het plan wordt omschreven als het “Marshallplan voor Oekraïne”. Het oorspronkelijke Marshallplan werd in 1948 in het leven geroepen door toenmalig Amerikaans minister van Buitenlandse Zaken George Marshall.
- Het omvatte een financieel steunpakket om de Europese landen, die waren getroffen door de Tweede Wereldoorlog, terug op te bouwen.
- Daarnaast moesten zo die landen in de westerse, Amerikaanse invloedssfeer terechtkomen, om een blok te vormen tegen het oprukkende communisme.
(evb)