Energietransitie: Australië heeft ambitieuze groene waterstofplannen

De regering van de Australische staat Queensland zegt binnen twee jaar hernieuwbare waterstof te zullen produceren. De bouw van een door zonne-energie en batterijen aangedreven groene waterstofcentrale moet daarvoor zorgen.

Waarom is dit belangrijk?

Groene waterstof ("hernieuwbare waterstof" of "schone waterstof") wordt geproduceerd door elektrolyse van water. Bij elektrolyse wordt waterstof uit water gehaald door gebruik te maken van elektrische stroom. Dit proces produceert geen uitstoot behalve waterstofgas en zuurstof. De gebruikte elektriciteit kan van hernieuwbare energie komen, zoals wind- en zonne-energie. Momenteel speelt waterstof slechts een ondergeschikte rol in de totale energievoorziening wereldwijd, maar daar zou verandering in moeten komen in het kader van de strijd tegen de klimaatverandering.

De regering van Annastacia Palaszczuk kondigde dinsdag de plannen aan. Dat bericht Renew Economy, een Australische website voor duurzame energieprojecten.

Het project zal worden ontwikkeld door het staatsbedrijf CS Energy. De centrale zou volgens de regering “uniek” zijn als waterstofproductiefaciliteit; met behulp van hernieuwbare energie “achter de meter”, immers, in plaats van stroom van het net.

55.000 kg groene waterstof per jaar

Minister van Energie en Waterstof, Mick de Brenni, stipte aan dat de centrale zou worden gebouwd naast CS Energy’s Kogan Creek-kolencentrale, ooit beschouwd als de energiemijlpaal van Queensland. De nieuwe centrale zou bestaan uit een zonnepark, een batterij, een elektrolyseapparaat en waterstofbrandstofcellen.

  • Concreet zou het Kogan Renewable Hydrogen Project bestaan uit 600-700kW elektrolyser van 600-700 Kilowatt (KW), een zonnepark van 2 Megawatt (MW), een batterij energieopslagsysteem van 2MW/2MWh, en een waterstofbrandcel van 30kW. In de verklaring van de regering staat dat de faciliteit 55.000 kg groene waterstof per jaar wil produceren.
  • De bouw van de elektrolyser en de aangesloten zonne- en batterijfaciliteiten zal naar verwachting in 2022 van start gaan, en de inbedrijfstelling is gepland voor begin 2023.
  • “Het (nieuwe) Kogan Creek-project is een kans voor CS Energy, een bedrijf dat in handen is van de overheid, om een plaats te veroveren in de waterstofsector en het bezit van duurzame energiebronnen door Queenslanders uit te breiden”, aldus de Brenni.

Eén van Australiës rijkste mensen

De aankondiging van het groene waterstofproject volgt op ander groot nieuws van de Palaszczuk-regering. Die kondigde maandag namelijk een deal van 114 miljoen dollar met Fortescue Future Industries aan om een fabriek te ontwikkelen die waterstofelektrolysers gaat produceren. Fortescue Future Industries is het groene energiebedrijf van één van Australiës rijkste mensen, ijzerertsmiljardair Andrew Forrest.

Ondertussen heeft ook mijnbouwgigant Rio Tinto zich bij het groene feest aangesloten door potentiële afnameovereenkomsten voor grootschalige wind- en zonneprojecten voor zijn activa in Queensland aan te kondigen. Ook Rio Tinto wil immers zijn rol in de overgang naar een koolstofarme economie versnellen.

(NS)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20