Energietransitie: mijnbouwgigant Fortescue koopt batterijtak Williams F1

De Australische mijnbouwonderneming Fortescue Metals koopt de engineering-tak van het Williams Formule 1-raceteam voor 222,2 miljoen dollar (196,688 miljoen euro). Williams Advanced Engineering (WAE) zal Fortescue helpen bij de ontwikkeling van elektrische batterijen. Dat melden de BBC en de Financial Times.

Volgens de overeenkomst zal het in het VK gevestigde Williams Advanced Engineering (WAE) worden geïntegreerd in de schone energie-eenheid van Fortescue. De deal moet de ijzerertsproducent helpen zijn doelstelling te halen om tegen 2030 koolstofneutraal te zijn.

De samenwerking behelst de “eerste fusie van zware industrie met hypergeavanceerde elektrische technologie”, volgens Fortescue-CEO Andrew Forrest. Hij liet daarnaast door de Financial Times optekenen dat hij de deal had gesloten nadat zijn mijnbouwbedrijf al “de wereld had afgestruind naar batterijtechnologie”.

Forrest, met een geschat vermogen van 21,4 miljard dollar (bijna 19 miljard euro) één van de rijkste mensen van Australië, staat bekend om zijn investeringen in duurzame energieprojecten.

Elektrische trein

De in Perth gevestigde mijnbouwonderneming verklaarde dat zij voornemens is de batterijtechnologie van WAE te gebruiken om haar zwaar industrieel materieel en vrachtwagens van energie te voorzien. Het eerste project dat alvast in de pijplijn zit, is een elektrische trein.

Fortescue is sinds begin vorig jaar zelf bezig met de ontwikkeling van een prototype van een batterij voor zwaar industrieel gebruik. In het komende decennium wil Forrest van de op drie na grootste ijzerertsproducent ter wereld een van de grootste groene energie-producenten ter wereld maken. Ook met groene waterstof heeft het bedrijf grootste plannen.

WAE, dat zichzelf “een wereldwijd toonaangevend technologie- en engineeringbedrijf” noemt, werd in 2010 opgericht door het Williams Grand Prix-team om koolstofarme technologie voor voertuigen te ontwikkelen.

(ns)

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.