Analisten na prijsdaling goud eerder deze week: “Prijs kan nog dieper zakken”

De prijs van goud zakte zondagavond tot 1.677,9 dollar per ounce, het dieptse punt van de afgelopen vier maanden. Intussen is de prijs opnieuw lichtjes gestegen. Desalniettemin zijn sommige analisten ervan overtuigd dat de goudprijs nog dieper kan zakken. Dat meldt CNBC.

Waarom is dit belangrijk?

Bij de Federal Reserve gaan er meer en meer stemmen op om het monetaire beleid te verstrakken. Dat betekent onder meer dat de Amerikaanse centrale bank op termijn de rente zal verhogen. Een stijgende rente is nefast voor goud, want een belegging in de edelmetaal levert geen coupon of dividend op. Bij een stijgende rente is het dan ook interessanter om te investeren in bijvoorbeeld staatsobligaties. Die leveren (in een normale situatie) een jaarlijkse coupon op. Ook een stijgende dollar is nefast voor de goudprijs.

Op zondagavond daalde de goudprijs naar 1.677,9 dollar per ounce. De prijs van de edelmetaal schommelde donderdagochtend tijdens de Aziatische handel rond de 1.740 dollar per ounce. Eerder dit jaar betaalde je nog 1.900 dollar voor een ounce goud.

Banenrapport VS

Analisten schreven de daling eerder deze week toe aan een sterker dan verwacht Amerikaans banenrapport en een stormloop op de dollar als reactie daarop. Goudprijzen en de dollar hebben namelijk een omgekeerd evenredige relatie. Als de dollar stijgt, moet goud terrein prijsgeven. Bij een sterkere dollar is goud, waarvan de waarde in dollar wordt uitgedrukt, duurder op de markten met een andere valuta.

“De verkoopgolf werd waarschijnlijk veroorzaakt door de Aziatische markt die de Amerikaanse dollar kocht en goud verkocht in reactie op het sterke Amerikaanse banenrapport voor de maand juli”, zei Vivek Dhar, grondstoffenanalist bij de Commonwealth Bank of Australia, in een toelichting woensdag. Vrijdag meldde het Bureau of Labor Statistics dat het aantal jobs in juli met 943.000 was gestegen, meer dan de 845.000 nieuwe banen die door Dow Jones waren voorspeld.

“Goudprijs kan dieper zakken”

Hoewel goud sindsdien enkele verliezen heeft goedgemaakt, is het volgens Dhar “moeilijk om bullish te blijven op de edelmetaal”, aangezien er bij de Federal Reserve meer en meer stemmen opgaan om het beleid te verstrakken. Afgelopen vrijdag zei Robert Kaplan, CEO van de Dallas-Fed, bijvoorbeeld dat het beter is om de pandemische stimulus vroeger dan later af te bouwen. Volgens Charles Evans, CEO van de Chicago-Fed, is het dan weer te vroeg om de koers te wijzigen.

Dominic Schnider, chief investment officer bij UBS Global Wealth Management, verwacht overigens dat de rentes voorzichtig zullen stijgen. Dat is eveneens slecht nieuws voor de goudprijs. Bij een stijgende rente is het minder interessant om te investeren in de edelmetaal. Andere beleggingen, zoals staatsobligaties, brengen dan meer op. Goud levert immers geen dividend of coupon op.

Dhar schaart zich achter de stelling van Schnider: “Een sterkere Amerikaanse dollar in combinatie met een geleidelijke stijging van het rendement op de Amerikaanse staatsobligaties met een looptijd van tien jaar doet vermoeden dat de goudprijs nog verder kan zakken.”

Lees ook:

Meer