Reagans begrotingsdirecteur: “Er komt een crash van epische proporties aan – houd goud aan als verzekering”

David Stockman, bestsellerauteur en budgetchef van voormalig Amerikaans president Ronald Reagan, meent dat het niet het moment is om te beleggen op de beurs. Integendeel; in een recent interview gepubliceerd op de zakensite ZeroHedge waarschuwt hij namelijk voor een beurscrash van ongeziene omvang.

De opvallendste citaten over de aankomende crash:

 • “Een reset is gewoon een leuke naam (…) voor een crash van epische proporties, die we zullen krijgen omdat de markten zo opgeblazen zijn.”
 • “Biljoenen dollars zijn in gevaar. Om er een dimensie aan te geven (…): er staat een zeepbel van 60 biljoen dollar op de balansen van 130 miljoen mensen in de Amerikaanse samenleving, maar vooral in de top 5 tot 10 procent die een enorm deel van de activa bezitten.”
 • “Ik heb geen idee hoe groot de correctie zal zijn, maar als het gewoon terug naar normaal zou gaan… zou het een correctie van 60 biljoen zijn, en dat is een behoorlijk groot gat in de emmer.”
 • En: “Als er 60 biljoen verdwijnt (uit de Amerikaanse economie), verandert dat alles. Het zet het financiële systeem en de economische realiteit op zijn kop.”

Hoe komt het dat er donkere economische tijden voor de deur staan? Stockman zegt dat je niet verder hoeft te kijken dan Washington D.C. en de Amerikaanse centrale bank; de Fed.

 • Hij legt uit: “Wanneer centrale banken als een gek beginnen te infleren, blaas je eerst financiële activa op. Uiteindelijk werkt het door in goederen en diensten, en dat is waar we nu zijn aanbeland.”
  • Dit is volgens Stockman de tweede fase van inflatie. Verder: “Er is nog nooit een kleine groep regeringsfunctionarissen geweest, ongekozen bovendien, die meer moedwillige schade aan de economie en aan het leven van gewone mensen dan (Fed-hoofd) Jerome Powell en zijn vrolijke bende van gekke gelddrukkers. Dit is echt een schande.”
   • Doorgaand op dit elan: “Deze mensen zijn bijna crimineel incompetent, gezien wat ze zeggen over de wereld – wat helemaal verkeerd is; gezien wat ze doen – dit massale, ongerechtvaardigde geld drukken …”

Hoe groot zal de correctie zijn? Stockman denkt dat er een correctie van 50 tot 75 procent zal plaatsvinden op de financiële markten. 

 • “Het enige bezit dat zijn waarde in de loop der tijd heeft behouden, is goud.” Hij raadt aan dat iedereen wat goud bezit als verzekering tegen de komende “reset”.

De slotwaarschuwing: “Bewaar uw bezit.”

 • Voortbordurend op de eerdere overheidskritiek: “Dit is het laatste moment om hebzuchtig of agressief te zijn of overdreven optimistisch over de toekomst.  De toekomst wordt gestuurd door de beleidsmakers…”
  • En: “Het hele systeem wordt bestuurd door Washington. De Federal Reserve domineert de financiële markten volledig – de Fed heeft 6,5 miljard dollar per dag gedrukt de afgelopen 688 dagen. Ze hebben meer geld gedrukt dan in de eerste eeuw van haar bestaan.”

Biografie: Stockman was een van de meest controversiële begrotingsdirecteuren in het Witte Huis ooit. Hij geldt als de “vader van Reaganomics”: een economisch beleid waarbij deregulering van de privésector de boventoon voerde.

Recenter was hij een van de meest prominente critici van het begrotingsbeleid van Trump. “Je krijgt soms een zwarte zwaan”, vervolgt Stockman, “of je krijgt een oranje zwaan in de Oval Office die niet kan stoppen met tweeten en het hele proces afleidt en niks bereikt.”

Een boek van hem uit 2013, ‘The Great Deformation’ genaamd, staat op de bestsellerlijst van de New York Times.

Lees ook:

(jvdh)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20