Indiase bevolking maakt massaal zijn goudvoorraden te gelde

In India dreigt de coronapandemie miljoenen mensen in armoede te duwen. Om dat lot te ontlopen, beslissen vele Indiërs om hun gouden sieraden te verkopen. Dat blijkt vaak het laatste redmiddel om de eindjes aan elkaar te kunnen blijven knopen. Dat zegt Chirag Sheth, goudexpert bij consulent Metals Focus in Londen.

“Indiase landelijke regio’s zijn de grootste goudkopers van de wereld”, voert het persbureau Bloomberg aan. “Deze gebieden kennen immers weinig banken en de bevolking rekent er vooral op goud als reserve voor tijden van nood. Het edelmetaal kan immers bijzonder snel en gemakkelijk in geld worden omgezet.”

“In deze regio’s heeft het coronavirus echter een waar spoor van vernieling achter gelaten. Daarom zijn vele Indiërs gedwongen hun goudvoorraden te gelde te brengen, zodat ze het hoofd boven water kunnen houden.”

Lommerd

“Toen de coronacrisis vorig jaar uitbrak en de economie een zware slag toebracht, beslisten vele Indiërs hun goud naar de lommerd te brengen”, omschrijft Chirag Sheth het probleem. “Het geld dat ze daarvoor in ruil kregen, kon hen tijdelijk helpen de moeilijke periode door te maken.”

“Bedoeling was om vervolgens de lening af te betalen en het goud weer mee naar huis te nemen. Maar die kans hebben de meesten door de heropstoot van de coronapandemie echter nauwelijks gekregen. Daarom zien ze zich nu verplicht het goud definitief te verkopen.”

Waarnemers verwachten dat de lommerds hierdoor uiteindelijk een voorraad van 215 ton goud aan smelters zouden kunnen doorspelen. Dat is het hoogste niveau in negen jaar tijd.

“Gevreesd moet worden dat ook in augustus en september nog een grote golf goudverkopen zal moeten worden geregistreerd”, merkt Sheth nog op. “Door de uitbraak van de coronacrisis is het aantal Indiërs met een inkomen dat onder het minimumloon – 5 dollar per dag – blijft, tot meer dan 200 miljoen mensen opgelopen.”

Huwelijken

De kredietinstelling Manappuram Finance, één van de grootste Indiase aanbieders van goudleningen, zegt tijdens de eerste drie maanden van dit jaar al op goudvoorraden ter waarde van 4,04 miljard roepies (54 miljoen dollar) beslag te hebben moeten leggen omdat de debiteuren hun leningen niet meer konden afbetalen.

Binnen de laatste negen maanden werden in totaal voor 80 miljoen roepie aan goudvoorraden in beslag genomen.

De Indiërs hebben de voorbije jaren al sterk op hun goudaankopen bezuinigd, nadat de zwakke economie en Covid-19-uitbraak hun koopkracht had aangetast. De Indiase goudverkopen daalden het voorbije jaar al tot het laagste niveau in meer dan twee decennia.

Toch wijst goudexpert Sheth dat de markt dit jaar opnieuw een groei – met mogelijk 40 procent – zou kunnen laten optekenen. Dat kan volgens hem gedeeltelijk worden gelinkt aan een toename van het aantal huwelijken, die een belangrijke afnemer van goud zijn.

Vorig jaar werden immers ook in India vele trouwfeesten door de coronacrisis opgeschort. Die feestelijkheden staan voor dit jaar terug op de agenda, waardoor de vraag naar goud sterk kan toenemen.

(jvdh)

Meer