Turkije wil tot toonaangevend producent van goud uitgroeien

Turkije wil tegen het midden dit decennium 100 ton goud per jaar produceren. Dat heeft Fatih Dönmez, de Turkse minister van Energie en Natuurlijke Hulpbronnen, aangekondigd. De minister benadrukte dat Turkije de ambitie koestert om op korte termijn bij de tien grootste goudproducenten van de wereld te behoren.

In het begin van deze eeuw was Turkije maar een kleine goudproducent. Vorig jaar kon al echter een productie van 42 ton worden gemeld. Dat is een nieuw record, nadat het jaar voordien met een productie van 38 ton ook al een piek was bereikt.

Nieuwe reserves

Dönmez berekende dat de goudproductie aan de Turkse economie een bijdrage van 2,4 miljard dollar heeft geleverd. De Turkse goudproducent Gübretas, in handen van de nationale overheid, heeft in de noordwestelijke provincie Bilecik de vondst een grote voorraad goud gemeld.

Volgens ramingen zou de  Söğüt-goudmijn van Gübretaş ongeveer 3,5 miljoen ounce goudreserves herbergen. ‘Tegen de huidige marktprijzen zouden die reserves een waarde hebben van ongeveer 6 miljard dollar,’ benadrukte Fahrettin Poyraz, manager van Gübretaş.

Minister Dönmez zei dat Turkije tegen eind volgend jaar of uiterlijk in de loop van het daaropvolgende jaar met de eerste goudproductie in Söğüt van start zou moeten gaan. ‘Er zijn in de mijn twee verschillende reserves aangetroffen,’ verduidelijkte de minister. ‘In eerste instantie is er sprake van een bewezen voorraad van 1,92 miljoen ounces. De resterende reserves van 1,6 miljoen ounces zouden minstens een rendement van 83 procent kunnen opleveren.’

De ontginning zou zowel in open lucht als ondergronds gebeuren.’ Dönmez verwacht dat de mijn een productie tussen minstens 60 ton en 65 ton kan opleveren, maar dat volume zou mogelijk tot 100 ton kunnen oplopen.

De investeringskosten zouden volgens Gübretaş mogelijk tot 400 miljoen dollar kunnen oplopen. Het bedrijf wil over de financiering ook met een aantal potentiële binnenlandse en buitenlandse partners praten. Minister Dönmez merkt op dat de voorbije vijf jaar in Turkije ongeveer 400 ton goudreserves is ontdekt. Het land heeft tot nu toe in de ontwikkeling van de sector ongeveer 6 miljard dollar geïnvesteerd. 

Import

Bij het begin van deze eeuw werd begonnen met een productie van 1,4 ton per jaar. Dat niveau klom gestaag en bereikte acht jaar geleden een recordhoogte van 33,5 ton. Daarna was er wel een terugval, maar drie jaar geleden kon met een volume van 27,1 ton opnieuw een sterk herstel worden gemeld.

Sindsdien heeft die groei zich verder blijven doorzetten. Volgens de Turkish Gold Miners Association (AMD) heeft het land op twee decennia tijd ongeveer 340 ton goud geproduceerd. De sector biedt momenteel werk aan ongeveer 13.200 mensen. Geraamd wordt dat de Turkse ondergrond mogelijk 6.500 ton aan goudreserves zou kunnen herbergen. 

Het land importeerde vorig jaar voor ongeveer 25,2 miljard aan goud. Dat betekende ongeveer een verdubbeling tegenover het jaar voordien. ‘De Turkse bevolking heeft de voorbije jaren massaal in harde valuta en goud belegd,’ merken waarnemers op. ‘In januari was er sprake van een gezamenlijk vermogen van bijna 236 miljard dollar dat niet in Turkse lira is belegd.’ 

Minister Dönmez erkende dat Turkije met een grote goudimport wordt geconfronteerd. ‘We hebben hier niet uitsluitend met de aankoop van juwelen te maken,’ verduidelijkte de minister. ‘Vele Turken bekijken aankopen van goud als een investering. Het is dan ook zinvol om de binnenlandse goudproductie op te voeren. Op die manier kan de invoer worden beperkt en kan Turkije het tekort op zijn lopende rekening beter onder controle houden.’

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20