Amerikaanse wapenexport onder Joe Biden met een vijfde gedaald

De Verenigde Staten hebben het voorbije fiscaal jaar, dat eind september werd afgesloten, aan buitenlandse regeringen voor 138 miljard dollar militair materieel verkocht. Dat betekende een daling met 21 procent tegenover het jaar voordien. Dat blijkt uit een rapport van het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken.

De inkrimping weerspiegelt de beslissing van de huidige Amerikaanse regering om af te stappen van de agressieve verkooppraktijken die de Verenigde Staten onder voormalig president Donald Trump op de internationale wapenmarkt hanteerde.

Saoedi-Arabië

Onder huidig president Joe Biden heeft de Amerikaanse regering onder meer beslist om de verkoop van offensieve wapens aan Saoedi-Arabië op te schorten. Die maatregel is ingegeven door de grote aantallen burgerslachtoffers die bij de oorlog in Jemen zijn gevallen.

Joe Biden is ook van plan een nieuw beleid op het gebied van wapenexport aan te kondigen. Daarbij zullen mensenrechten bij de evaluatie van potentiële wapenverkopen een centrale plaats krijgen.

De terugval van het voorbije jaar staat in sterk contrast met de hoge eenmalige verkopen van straaljagers en geleide raketten tijdens het laatste jaar van het presidentschap van Donald Trump.

Belangrijke transacties die tijdens dat jaar werden gerealiseerd omvatten onder meer de verkoop van drieënzestig F-35 straaljagers door de Amerikaanse vliegtuigbouwer Lockheed Martin aan Japan, waarmee een bedrag van 23 miljard dollar was gemoeid.

Buy American

Er zijn twee manieren waarop buitenlandse regeringen bij Amerikaanse bedrijven wapens kunnen kopen. In eerste instantie zijn er de directe commerciële aankopen door een buitenlandse overheid bij een Amerikaans bedrijf.

Daarnaast kunnen vertegenwoordigers van een buitenlandse regering echter ook contact opzoeken met een functionaris van het Amerikaanse ministerie van Defensie op de Amerikaanse ambassade in de hoofdstad van hun land. Voor beide overeenkomsten is een goedkeuring van de Amerikaanse regering nodig.

De directe militaire verkoop door Amerikaanse bedrijven aan buitenlandse regeringen bereikte vorig jaar een niveau van 103 miljard dollar. Dat betekende een daling met 17 procent tegenover het jaar voordien. Tegelijkertijd daalde de omzet uit verkopen door tussenkomst van de Amerikaanse overheid met 31 procent tot 34,8 miljard dollar.

Drie jaar geleden koos de regering van Donald Trump nog voor een agressief programma – Buy American – dat de verkoop van Amerikaanse producten moest bevorderen.

Dat programma versoepelde de beperkingen op militaire verkopen en moedigde Amerikaanse functionarissen aan om een ​​grotere rol op te nemen om de export van de Amerikaanse wapenindustrie te ondersteunen.

(kg)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20